Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nálož v Afríne zabila osem ľudí

Tureckí vojaci v sýrskom meste Afrín. Foto: TASR/AP

Turecko prisľúbilo, že zintenzívni svoju ofenzívu tak, aby vyhubilo bojovníkov z radov sýrskych Kurdov.

Damask 16. decembra (TASR) - Najmenej osem ľudí prišlo v nedeľu o život pri výbuchu nálože v severosýrskom meste Afrín, ktoré je obsadené opozičnými silami podporovanými Tureckom. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na správy od sýrskych ľudskoprávnych aktivistov.

Táto explózia je zatiaľ poslednou z celého radu útokov, ku ktorým dochádza pozdĺž turecko-sýrskych štátnych hraníc - v oblastiach obsadených tureckými jednotkami a ich sýrskymi spojencami po tom, čo zvíťazili nad militantmi Islamského štátu a kurdskými bojovníkmi.

Turecko totiž prisľúbilo, že zintenzívni svoju ofenzívu tak, aby vyhubilo bojovníkov z radov sýrskych Kurdov. Tí sa v boji proti Islamskému štátu síce spojili s koalíciou vedenou Spojenými štátmi, avšak Turecko ich považuje za predĺženú ruku svojich domácich Kurdov, ktorí vedú ozbrojené povstanie v tureckom vnútrozemí.

O nedeľnom výbuchu na trhu v meste Afrín s ôsmimi mŕtvymi informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Iný aktivistický zdroj, tlačová agentúra Šám, hovorí zase o inom výbuchu v Afríne - zo štvrtka. Vtedy tam boli zabití traja ľudia.