Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Námestník ukrajinského generálneho prokurátora odstúpil z funkcie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kasko na tlačovej konferencii uviedol, že generálny prokurátor Viktor Šokin mu odobral všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie.

Kyjev 15. februára (TASR) - Námestník ukrajinského generálneho prokurátora Vitalij Kasko dnes oznámil, že odstupuje z funkcie.

Kasko na tlačovej konferencii uviedol, že generálny prokurátor Viktor Šokin mu odobral "všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie a sledovanie všetkých prípadov, ktoré inicioval náš tím".

"Ale dôvody, prečo je nemožné a márne pracovať v úrade generálnej prokuratúry, sú oveľa hlbšie. Uviedol som ich vo svojej správe," povedal Kasko.

Ako informovala agentúra Ukrinform, Kasko rozhodnutie odstúpiť z funkcie zdôvodnil "transformáciou úradu generálnej prokuratúry na orgán, kde vládne korupcia a vzájomná ochrana a akékoľvek snahy zmeniť systém sú okamžite perzekvované".

Americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt komentoval Kaskovo odstúpenie slovami, že tento krok spomalí proces reformy justície v krajine.

"Kasko bol majstrom zmien v rámci úradu generálnej prokuratúry," uviedol Pyatt. Ukrajina si podľa neho zaslúži "čistú justíciu" a mala by podstúpiť reformu justície na všetkých úrovniach s cieľom riešiť "všadeprítomnú korupciu a rodinkárstvo". Ako dodal, USA budú naďalej pomáhať prokurátorom, ktorí sú "odhodlaní pracovať v rámci nových pravidiel".