Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Napätie medzi USA a KĽDR nahráva podnikateľom s bunkrami

Na kombosnímke zľava Kim Čong-un a Donald Trump. Foto: TASR

Doteraz najviac ľudia kupovali bunkre v roku 2012, keď mal nastať koniec sveta, a v roku 2013, keď sa vyhlásil takzvaný Islamský štát v Iraku a Sýrii.

Washington 13. augusta (TASR) – Vyhrážky, ktoré si vymieňajú americký prezident Donald Trump a severokórejský líder Kim Čong-un, vyvolávajú medzi obyvateľmi Spojených štátov obavy. To nahráva podnikateľom vyrábajúcim bezpečnostné bunkre.

Jeden z nich, Ron Hubbard, prezident spoločnosti Atlas Survival Shelter, pre kalifornskú spravodajskú televíziu Fox 11 uviedol, že záujem o bunkre je najvyšší v histórii jeho firmy, ktorú založil v roku 2010.

"Je to šialené, nikdy som to také nevidel. A je to po celej krajine. Dnes som predal bunkre do Severnej Karolíny, Tennessee, Texasu, Oklahomy, Louisiany, Oregonu, Washingtonu, Arizony a Kalifornie," povedal v stredu Hubbard pre Fox 11.

Doteraz najviac ľudia kupovali bunkre v roku 2012, keď mal nastať koniec sveta, a v roku 2013, keď sa vyhlásil takzvaný Islamský štát v Iraku a Sýrii.

"Teraz je za tým Severná Kórea. To podpichovanie medzi Kim Čong-unom a Donaldom Trumpom je zdrojom správ na celom svete. Títo muži vyslovujú vážne hrozby. Snažíme sa produkovať bunkre masovo a vždy mať nejaké na sklade, ale keď máme deň ako včera, že nám tu stoja ľudia v rade siahajúcej až von – náš inventár sa minul rýchlo," uviedol podnikateľ s tým, že len za niekoľko dní predal 30 bunkrov.

Cena bunkrov sa pohybuje od 10.000 do 100.000 dolárov podľa veľkosti, vybavenia a kvality. Niektoré modely si môžu dať zákazníci postaviť aj vo vlastnej záhrade. Bunkre sú šesť metrov pod zemou a poskytujú bezpečné bývanie až jeden rok.

Na svojej webovej stránke sa firma chváli tým, že jej bunkre sú v súčasnosti jediné na trhu, ktoré boli testované na následky výbuchu atómovej bomby.

Hubbard uviedol, že zákazníkov má nielen zo Spojených štátov, ale aj z Japonska.

"Je to dobré pre bizniz, ale nikdy nechcem vidieť náš bunker testovaný a skutočne použitý," povedal na margo hrozieb jadrových útokov Hubbard.