Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Napätie po Erdoganových výrokoch sa v Austrálii podarilo zmierniť

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K diplomatickej roztržke došlo po piatkovej masakre v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch.

Sydney 21. marca (TASR) - Napätie medzi Austráliou a Tureckom, ktoré vyvolali nedávne výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, sa už podarilo zmierniť. Uviedol to vo štvrtok austrálsky premiér Scott Morrison s tým, že situáciu pomohli upokojiť zmierlivé tvrdenia, ktoré Canberre adresovala Erdoganova kancelária.

K diplomatickej roztržke došlo po piatkovej masakre v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Erdogan v rámci svojej kampane pred nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami v Turecku hovoril o masakre na Novom Zélande ako o súčasti útoku na Turecko a islam.

Zároveň varoval protimoslimsky ladených Austrálčanov a Novozélanďanov, ktorí navštevujú Turecko, že sa môžu domov vrátiť v rakvách "ako ich starí otcovia", ktorí bojovali v bitke o Gallipoli (1915-16). V tejto bitke prvej svetovej vojny padli tisíce príslušníkov Austrálskeho a novozélandského armádneho zboru (ANZAC).

Morrison označil výroky tureckého prezidenta za "veľmi urážlivé". Erdoganov hovorca však v stredu uviedol, že prezidentove slová boli "vytrhnuté z kontextu". Erdogan podľa neho rozprával - na pamätných miestach pri Gallipoli - v širších historických súvislostiach.

Morrison vo štvrtok novinárom povedal, že pri riešení diplomatickej roztržky s Tureckom došlo po "zmiernení prezidentových názorov" k istému pokroku.