Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Náprava povodňových škôd asi prispeje k urýchleniu rastu ekonomiky ČR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ekonómovia sa domnievajú, že škody z tohtoročných povodní by mohli byť nižšie ako v roku 2002, a to vďaka novému systému protipovodňovej ochrany.

Praha 9. júna (TASR) - Náprava škôd po povodniach pravdepodobne prispeje k urýchleniu tempa rastu českej ekonomiky, a to rádovo o niekoľko desatín percentuálneho bodu. Uviedol to vraj guvernér Českej národnej banky (ČNB) Miroslav Singer pri príležitosti Dňa otvorených dverí ČNB. Cituje ho internetový portál českých novín Mladá fronta dnes.

V tejto súvislosti pripomínajú, že Singerovo vyhlásenie je v rozpore so stanoviskom ekonómov, ktorých oslovili v predchádzajúcich dňoch. Odborníci totiž zhodne predpovedali, že povodne v Česku budú mať skôr negatívny vplyv na rast hrubého domáceho produktu (HDP).

ČNB v májovej prognóze odhadla, že za celý tento rok sa výkon českej ekonomiky zníži o 0,5 %. Podľa Singera HDP Česka by mal začať medziročne rásť vo 4. kvartáli 2013.

V prvom štvrťroku poklesla česká ekonomika medziročne o 2,2 % a medzikvartálne o 1,1 %. Česko je tak v najdlhšej recesii za obdobie svojej novodobej existencie.

"Česko má lepšie predpoklady pre budúci rast než mnohé krajiny v Európskej únii," uviedol ďalej guvernér centrálnej banky.

Náprava škôd po povodniach môže priniesť podľa Singera aj určité výhody, napríklad zvýšenie technickej úrovne nových kapacít a infraštruktúry alebo zvýšenie odolnosti krajiny voči budúcim katastrofám.

Ekonómovia sa domnievajú, že škody z tohtoročných povodní by mohli byť nižšie ako v roku 2002, a to vďaka novému systému protipovodňovej ochrany. Napríklad hlavný ekonóm spoločnosti Era Jan Bureš očakáva, že škody z tohtoročných povodní budú 10 až 20 miliárd korún. Po povodniach v roku 2002 boli škody vyčíslené na viac ako 70 miliárd korún (2,74 miliardy eura).