Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Napriek pokroku pri znižovaní chudoby, je chudobných stále veľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet chudobných, ktorí musia vyžiť maximálne z 5,50 USD denne, sa v rokoch 1990 až 2015 celosvetovo znížil na 46 % zo 67 %.

Washington 17. októbra (TASR) - Napriek pokroku pri znižovaní extrémnej chudoby, takmer polovica obyvateľov sveta žije z menej ako 5,50 USD (4,31 eura) denne, pričom aj v bohatších ekonomikách podiel chudobných stúpa. Oznámila to v stredu Svetová banka (SB).

Banka sa v správe, ktorú aktualizuje dvakrát ročne, pozerala na chudobu zo širšieho hľadiska, aby zistila, ktoré krajiny zaostávajú.

Podľa najnovších údajov sa podiel extrémne chudobných ľudí, ktorí musia vyžiť z menej ako 1,90 USD na deň, v ostatných rokoch ďalej znižoval. Ale celkový počet chudobných na celom svete je stále "neprijateľne vysoký, pričom plody hospodárskeho rastu boli rozdelené nerovnomerne medzi regióny a krajiny".

Hoci bol rast globálneho hospodárstva v uplynulých rokoch pomalý, celkový počet ľudí žijúcich v chudobe klesol medzi rokmi 2013 a 2015 o viac ako 68 miliónov osôb. Ide o "číslo zhruba ekvivalentné počtu obyvateľov Thajska alebo Spojeného kráľovstva", spresnila SB.

Napriek tomuto zlepšeniu banka na základe súčasných trendov v správe skonštatovala, že jej cieľ znížiť extrémnu chudobu na menej ako 3 % svetovej populácie do roku 2030 môže byť nedosiahnuteľný.

"Obzvlášť hrozivé sú zistenia, že v hŕstke krajín pevne zapúšťa korene extrémna chudoba a tempo znižovania chudoby sa čoskoro výrazne spomalí," píše sa v správe.

Počet chudobných, ktorí musia vyžiť maximálne z 5,50 USD denne, sa v rokoch 1990 až 2015 celosvetovo znížil na 46 % zo 67 %. Banka už minulý mesiac oznámila, že extrémna chudoba klesla na 10 % v roku 2015.

Vďaka rozmachu ekonomík Číny, východnej Ázie a Tichomoria tam došlo k poklesu miery chudoby na 35 %, ale tento región pravdepodobne nebude pokračovať v znižovaní chudoby doterajším tempom, keďže sa rast globálnej ekonomiky zmiernil.

Zlou správou je, že sa chudoba zakoreňuje v subsaharskej Afrike, kde 84,5 % obyvateľa stále žije z menej ako 5,50 dolára denne, píše sa v správe.

Svetová banka tiež varovala, že v mnohých krajinách chudobní nepociťujú vplyv solídneho hospodárskeho rastu.

(1 EUR = 1,1587 USD)