Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nárast požiarov dávajú hasiči do súvislosti so zníženým rozpočtom

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Aj keď v Španielsku doposiaľ zhorel trojnásobok lesných porastov v porovnaní za celý rok 2011, rozpočet hasičov sa znížil o polovicu.

Madrid 15. augusta (TASR) - Viac ako trojnásobok lesných porastov už tohto roku zhorel pri požiaroch v Španielsku - v porovnaní s celým rokom 2011, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Rozpočet hasičov sa pritom znížil až o polovicu, pretože krajina sa snaží znížiť výdavky na verejné účely. Zatiaľ nie je celkom zrejmé, či tohtoročný nárast lesných požiarov priamo súvisí so zníženým rozpočtom na boj proti požiarom. Leto je totiž v Španielsku suchšie a horúcejšie ako vlani.

Samotní hasiči však vyslovili presvedčenie, že tieto problémy spolu súvisia a vyzvali na viac investovania do potrebnej výbavy a na lepšiu kompenzáciu za riziko, ktorému pri práci čelia.

"Sú hasiči, ktorí sa nemôžu zapojiť do práce pri hasení požiaru, pretože nemajú dokonca ani rukavice alebo čižmy," povedal Antonio del Río z katalánskej pobočky odborov UGT. Ďalší hasiči sa sťažovali na nedostatok dýchacích prístrojov.

Španielsko oznámilo rad úsporných opatrení v snahe znížiť počas dvoch rokov deficit vo výške 65 miliárd eur, aby sa vyhlo úplnému finančnému krachu. Tieto úspory sa však nevyhnutne prejavujú na chode organizácií, slúžiacich verejnosti.

Tohto roku zhorelo vyše 132 hektárov lesa, pričom za celý rok 2011 to bolo necelých 40 hektárov, citoval denník El País údaje zo španielskeho ministerstva životného prostredia.