Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Náraz lode do kontrolnej veže v Janove si vyžiadal sedem obetí

Na severozápade Talianska v prístave v Janove narazila kontajnerová loď do kontrolnej veže. Foto: TASR/AP Photo

Janovský starosta Marco Doria vyhlásil pre mesto oficiálny smútok.

Rím 8. mája (TASR) - Sedem ľudí prišlo o život a dvaja sú naďalej nezvestní po náraze kontajnerovej lode do kontrolnej veže prístavu v talianskom meste Janov. Informovala dnes o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje talianskych záchranárov.

K nárazu nákladnej lode Jolly Nero, ktorej dĺžka je 239 metrov a váha pri plnom náklade 40.600 ton, narazila do kontrolnej veže zadnou časťou počas manévru vnútri prístavu v pokojnom počasí. Loď mala namierené do Messiny.

Časť presklenej betónovej veže s výškou 54 metrov sa pri náraze odlomila a zrútila sa do vody. Nachádzalo sa v nej 13 ľudí. Medzi obeťami sú traja dôstojníci lode, ďalšie obete neboli doposiaľ identifikované a po nezvestných pátrajú potápači.

Štyroch zranených previezli do nemocnice, pričom stav dvoch z nich je vážny a jeden človek prišiel o nohu, oznámili vyšetrovatelia. "V prípade zranení ide najmä o zlomeniny, pomliaždeniny a otrasy," citoval Reuters lekára Andreu Furganiho.

Taliansky minister dopravy Maurizio Lupi uviedol, že príčinou nešťastia mohol byť problém s motorom. K nehode došlo podľa neho v čase "perfektných" poveternostných podmienok. Ďalšími možnými príčinami sú ľudská chyba alebo problémy s vlečnými lanami pripevnenými na dva vlečné člny, dodal Lupi.

Nehoda je najzávažnejšou námornou haváriou v Taliansku od januára 2012, keď luxusná loď Costa Concordia narazila na skalu a stroskotala pri ostrove Giglio. O život vtedy prišlo 32 ľudí.