Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzska Národná garda by do roku 2019 mala mať 84.000 príslušníkov

Policajti pracujú na mieste vraždy 14. júna 2016 vo francúzskom mestečku Magnanville. Páchateľom vraždy muža a ženy zamestnaných vo francúzskych policajných zložkách, ktorá sa odohrala v pondelok 13. júna v mestečku Magnanville, je 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa. K vražde došlo v pondelok večer v obci Magnanville Foto: TASR/AP

Úlohou Národnej gardy má byť podľa predstavy prezidenta F. Hollanda podpora poriadkových jednotiek, ktoré čelia hrozbe teroristických útokov. Jadro Národnej gardy majú tvoriť existujúci záložníci.

Paríž 3. augusta (TASR) - Cieľom francúzskej vlády je dosiahnuť, aby formujúca sa Národná garda mala do roku 2019 84.000 príslušníkov. Informoval o tom dnes v Paríži francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Vznik Národnej gardy inicioval prezident Francois Hollande po nedávnom útoku v Nice, kde v deň francúzskeho štátneho sviatku džihádista kamiónom vrazil do davu a usmrtil 84 ľudí.

Polícia preventívne hliadkuje v uliciach Etienne-du-Rouvray v Normandii, kde v júli islamisti zavraždilo starého kňaza.
Foto: TASR AP


Úlohou Národnej gardy má byť podľa Hollandovej predstavy podpora poriadkových jednotiek, ktoré čelia hrozbe teroristických útokov. Jadro Národnej gardy majú tvoriť existujúci záložníci.

Nárast počtu príslušníkov Národnej gardy má byť postupný a plynulý, čo umožní preberať od ozbrojených zložiek zodpovednosť za výkon operácie Sentinelle, pretože "nepretržite nemôžu byť v pohotovosti", zdôraznil Cazeneuve. Do operácie Sentinelle je momentálne zapojených približne 10.000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorých úlohou je chrániť miesta náboženských obradov a verejné budovy.

Cazeneuve okrem toho ubezpečil, že bezpečnostné zložky zostávajú vo vysokej pohotovosti, aby dohliadli na bezpečný priebeh viac ako 50 podujatí avizovaných vo Francúzsku počas tohto leta.

Francúzske médiá však pripomenuli, že po útokoch v Nice bolo v Parížskej oblasti aj v iných častiach krajiny zrušených viacero festivalov a iných akcií pod holým nebom.

Napr. v meste La Baule, kde je pobrežie podobné ako v Nice, pravicový starosta Yves Métaireau zrušil slávnostný ohňostroj naplánovaný na 15. augusta, aby "verejnosť nebola vystavená riziku". V Marseille okrem ohňostroja, ktorý sa mal konať 15. júla, odvolali aj šou hliadkovacích lietadiel plánovanú na 13. augusta.

Cazeneuve v tejto súvislosti informoval, že jeho rezort všetkým prefektom zaslal pokyny a presne definované podmienky, ktoré musia samosprávy splniť, aby sa dané kultúrne podujatie mohlo uskutočniť. "Ak nie sú splnené podmienky pre zaručenie maximálnej bezpečnosti, miestne úrady môžu rozhodnúť o zrušení podujatia," vysvetlil minister.

Od teroristických útokov, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 v Paríži a na predmestí Saint-Denis, platí vo Francúzsku výnimočný stav - poslanci Národného zhromaždenia koncom júla schválili návrh predĺžiť ho, a to o ďalších šesť mesiacov - do 26. januára 2017.

Francúzsko disponovalo národnou gardou v rokoch 1789–1872. Tento orgán bol nezávislý od armády a jeho členovia zohrávali dôležitú úlohu najmä v revolúciách.