Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Francúzske prezidetské voľby:Le Penová chce získať Fillonových voličov

Na archívnej snímke Marine Le Penová. Foto: TASR AP

Hlavnými bodmi Le Penovej kampane sú globalizácia a radikálny islam.

Paríž 5. februára (TASR) - Francúzska krajne pravicová politička Marion Maréchalová-Le Penová dnes uviedla, že cieľom Národného frontu (FN) v tejto fáze kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku je získať si voličov kandidáta konzervatívcov Francoisa Fillona, ktorého poškodilo vyšetrovanie podozrenia z údajného fiktívneho zamestnávania jeho manželky.

Niekoľko hodín pred tým, ako líderka FN Marine Le Penová prednesie dnes v Lyone svoj prvý veľký prejav predvolebnej kampane, jej neter Marion vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 uviedla, že medzi programami Fillona a Le Penovej sú prieniky.

Vyhlásila tiež, že Fillonova strana Republikáni (LR) stojí pred ťažkou voľbou medzi plánom A, ktorý predstavuje Fillon - mimoriadne oslabený aférou Penelopegate, a pravdepodobným plánom B, ktorý by zasa väčšina členskej základne zrejme odmietla. Maréchalová-Le Penová preto voličov konzervatívnej pravice vyzvala, aby sa "namiesto plánu B obrátili k plánu M, plánu Marine".

"Naším cieľom je obrátiť sa čiastočne aj na voličov Republikánov, lebo čelia veľmi nevyhovujúcej voľbe," vysvetlila Maréchalová-Le Penová, aj keď priznala, že voliči z primárok konzervatívcov "neboli celkom naším obvyklým elektorátom". Vyjadrila však presvedčenie, že "sú medzi nimi ľudia, ktorých dokážeme osloviť a vysvetliť im" postoje a hodnoty FN.

Na margo aféry, ktorej čelí FN v súvislosti s fiktívnym odmeňovaním poslaneckých asistentov na pôde Európskeho parlamentu, Maréchalová-Le Penová uviedla, že túto kauzu nemožno porovnávať s Fillonovou.



Predsedníčka FN Marine Le Penová dnes v Lyone prednesie prejav, v ktorom sa sústredí na sedem hlavných tém svojej kampane: Francúzsko "slobodné, bezpečné, prosperujúce, spravodlivé, hrdé, vplyvné a odolné".

Le Penová v sobotu zverejnila svoj program, s ktorým sa uchádza o hlasy voličov. Chce napríklad výrazné posilnenie bezpečnostných zložiek, odchod krajiny z bezvízovej schengenskej zóny či opätovné zavedenie francúzskej národnej meny - franku. Francúzskym občanom chce poskytnúť privilégium v podobe práce a bývania a chce obmedziť aj imigráciu cudzincov, najmä z moslimských krajín.

Prezidentské voľby sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách - 23. apríla a 7. mája. Podľa prieskumov by sa Le Penová mala dostať do druhého kola, ale v ňom zrejme utrpí porážku.

Hlavnými bodmi Le Penovej kampane sú globalizácia a radikálny islam



Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová predstavila dnes svoj manifest do prezidentských volieb dvojitým útokom na globalizáciu a radikálny islam.

Kandidátka Národného frontu (FN) pred svojimi priaznivcami v meste Lyon vyhlásila, že globalizácia predstavuje "otrockú výrobu určenú na predaj nezamestnaným". Riešením zo strany FN je podľa nej "lokálna revolúcia" pod vedením "inteligentného protekcionizmu a ekonomického vlastenectva", uvádza stanica BBC.

Argumentujúc tým, že FN je politickou stranou francúzskeho ľudu, Le Penová ďalej vyhlásila, že si praje "slobodnú, nezávislú a demokratickú krajinu". Podľa nej je Európska únia "nezdarom", keďže blok "nedodržal žiadny zo svojich sľubov". Líderka zároveň sľubuje prerokovanie pozície Francúzska v EÚ a vypísanie referenda o zotrvaní krajiny v Únii.

Le Penová v druhom bode svojho manifestu spomenula hrozby radikálneho islamu, pričom predostrela obraz Francúzska "pod jarmom islamského fundamentalizmu", kde budú mať ženy "zákaz vstupu do kaviarní alebo nosenia sukní". Vo Francúzsku žije približne päť miliónov moslimov, čo je najväčšia islamská menšina v západnej Európe.

Národný front sa štylizuje ako strana zameraná proti establišmentu a momentálne buduje na hesle "čas pre zmenu", ktoré prišlo s volebným úspechom Donalda Trumpa v USA a odhlasovaním brexitu v Británii, analyzuje BBC.

Národný front, ktorý ešte nikdy nezískal viac než jednu tretinu hlasov, v poslednom čase zjemňuje svoj imidž v snahe o získanie si širšej voličskej základne. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Le Penová zvíťazí v prvom kole jarných prezidentských volieb, zatiaľ čo v druhom kole už neuspeje.