Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podľa Naryškina príde v Minsku k zmierneniu konfliktu na Ukrajine

Predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin Foto: TASR/AP

Na stretnutí v bieloruskej metropole sa 26. augusta zídu aj lídri Bieloruska a Kazachstanu - krajín, ktoré sú súčasťou Ruskom vedenej colnej únie, pripomína agentúra Reuters.

Moskva 21. augusta (TASR) - Stretnutie lídrov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie, ktoré je naplánované na budúci týždeň v bieloruskej metropole Minsk, je krokom k zmierneniu konfliktu na Ukrajine. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes uviedol predseda dolnej komory ruského parlamentu Sergej Naryškin.

"Schôdzka v Minsku je jednou z etáp na ceste k deeskalácii tohto konfliktu," vyhlásil Naryškin.

Na stretnutí v bieloruskej metropole sa 26. augusta zídu aj lídri Bieloruska a Kazachstanu - krajín, ktoré sú súčasťou Ruskom vedenej colnej únie, pripomína agentúra Reuters.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes medzitým informoval, že ukrajinské úrady odložili doručenie ruskej humanitárnej pomoci na východnú Ukrajinu, prebieha však úsilie o povolenie zablokovanému konvoju na postup.

Konvoj uviazol na rusko-ukrajinskej hranici pred týždňom, pretože Ukrajina sa obáva, že môže byť využitý na doručenie zásob zbraní pre proruských separatistov. Moskva tvrdí, že misia je výlučne humanitárna a je zameraná na pomoc pre civilistov uviaznutých v konflikte.

MVČK vo vyhlásení uviedol, že vyslal 35 členov svojho personálu, aby pomohli zjednodušiť cestu pre zhruba 260 ruských nákladných vozidiel zaparkovaných v Rostovskej oblasti. Colné procedúry na prvých ôsmich vozidlách sa podľa hovorcu ruskej colnej správy Rajana Farukšina začali v stredu večer.