Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Násilné protesty v Indii si vyžiadali už 40 mŕtvych a 2 500 zranených

Na snímke vľavo kašmírsky moslim si pýta od indického vojaka povolenie prejsť v uličke počas zákazu vychádzania v Šrínagare 13. júla 2016. Foto: TASR/AP

Smrť Burhana Váního, veliteľa teroristickej organizácie HM, vyburcovala v Kašmíre najhoršie nepokoje od roku 2010. Masové protesty vyústili v násilné strety medzi demonštrantmi a políciou.

Láhaur/Šrínagar 14. júla (TASR) - Najmenej 40 mŕtvych a vyše 2 500 zranených si už vyžiadali násilné protesty v indickom Kašmíre, ktoré vypukli po minulotýždňovom zabití známeho vodcu militantných separatistov Burhana Váního. Informovala o tom dnes pakistanská televízia Dunya News s odvolaním sa na miestnu políciu.

Burhan Vání, vysokopostavený veliteľ organizácie Hizbul mudžáhidín (HM), zahynul 8. júla počas bojov s príslušníkmi indickej armády. HM je najväčším povstaleckým zoskupením bojujúcim proti indickej vláde v Kašmíre. India i Západ ho považujú za teroristickú organizáciu.

Po zverejnení správy o Váního smrti vypukli v indickej časti Kašmíru masové protesty, ktoré vyústili v násilné strety medzi demonštrantmi a políciou. Súčasné nepokoje v Kašmíre sú najhoršie od roku 2010.

Väčšinu zo 40 zabitých tvoria demonštranti, ktorí utrpeli strelné zranenia počas policajných zásahov. Poriadkové sily rozháňali protestujúcich za pomoci slzotvorného plynu a ostrej munície.



Používanie sily voči demonštrantom v Kašmíre odsúdila Organizácia islamskej spolupráce (OIC), ktorá vyzvala na nezávislé preverenie zásahov indickej polície.

Počas násilností prišiel o život aj najmenej jeden policajt a ďalších 150 utrpelo zranenia, uviedla televízia BBC.

India vyslala do oblasti dodatočné jednotky v sile 800 mužov, ktoré majú obnoviť poriadok. Vo väčšine indického Kašmíru platí zákaz nočného vychádzania, nefunguje mobilný internet a nepremávajú vlaky.

Miestne nemocnice nezvládajú nápor zranených a nemajú dostatok liekov a krvi na transfúzie. Chirurgovia museli urgentne operovať desiatky ľudí, ktorí počas streľby utrpeli zranenia očí.

Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si robia nárok na celý región. V prevažne moslimskej indickej časti operuje viacero militantných skupín, ktoré bojujú buď za nezávislosť, alebo za pripojenie k Pakistanu.