Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Násilnosti vo Virgínii majú jednu obeť, do davu vrazilo auto

Ľudia lietajú do vzduchu, keď vozidlo prechádza do skupiny demonštrantov, ktorí demonštrovali proti bielemu nacionalistickému zhromaždeniu v Charlottesville USA, 12.8.2017. Foto: TASRAP

V americkom štáte Virgínia sa stali násilnosti počas pochodu pravicových radikálov a ich oponentov.

Charlottesville 12. augusta (Teraz.sk/TASR) - Jedného mŕtveho a 19 zranených si vyžiadal dnes incident počas pochodu belošských nacionalistov v americkom štáte Virgínia, kde auto vrazilo do skupiny demonštrantov v meste Charlottesville. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na hovorkyňu miestnej nemocnice.



V súvislosti s dnešným protestom v Charlottesville, ktorý vyvolalo rozhodnutie odstrániť sporný pamätník, hlásili viacero ďalších zranení po vypuknutí rozsiahlych potýčok, pričom najmenej jedna osoba bola zadržaná. Virgínijský guvernér Terry McAuliffe vyhlásil stav núdze a protestujúcich rozháňali policajti v ochrannom výstroji.

Auto smeruje do skupiny protestujúcich proti bielym extrémistom v Charlottesville, USA, 12.8.2017.
Foto: TASRAP


Uvedené vozidlo podľa svedkov vrazilo do skupiny ľudí, ktorí prišli vyjadriť svoj odpor voči pochodu. Miestny starosta vyjadril prostredníctvom siete Twitter zármutok nad "stratou života", neuviedol však žiadne podrobnosti.




K udalostiam vo Virgínii sa vyjadril aj prezident Donald Trump, podľa ktorého "podobné násilie v Amerike nemá miesto".

Pochodom v Charlottesville mali belošskí nacionalisti vyjadriť svoj nesúhlas s odstránením pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi, ktorý vyvoláva v Američanoch spomienky na otrokárstvo a belošský supremacizmus.