Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Macedónska polícia zadržala 25 odporcov nového názvu krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrvával od rozpadu bývalej Juhoslávie.

Skopje 18. júna (TASR) - Najmenej sedem policajtov utrpelo zranenia počas protestov proti novému názvu pre Macedónsko, ktoré sa v nedeľu konali v metropole Skopje. Polícia počas nich zadržala 25 odporcov dohody s Gréckom, ktorí sa pokúšali preniknúť do parlamentu.

Voči násilným demonštrantom, ktorí v Skopje protestovali proti konečnej dohode s Gréckom o novom názve pre krajinu, použila macedónska polícia slzotvorný plyn a zábleskové granáty, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Niektorí demonštranti hádzali na políciu kamene a fľaše pred budovou parlamentu, čo si podľa miestnej televízie A1 TV vyžiadalo zo strany mužov zákona použitie sily.

Dav skandoval: "Macedónsko, nedáme si vziať meno!" Protestujúci takisto skandovali meno konzervatívneho prezidenta Gjorgeho Ivanova, ktorý prisľúbil, že dohodu s Gréckom bude vetovať, a spievali vlastenecké piesne.

Protesty proti dohode sa konali aj v Grécku. Zúčastnilo sa na nich približne 4000 ľudí, V potýčkach s poriadkovými silami bolo zranených 12 ľudí.

Konečnú dohodu v spore o budúcom oficiálnom názve Macedónska a dohodu o strategickom partnerstve podpísali v nedeľu na gréckej strane Prespanského jazera ministri zahraničných vecí Macedónska a Grécka.

Podľa dohody sa Macedónsko po novom bude volať Republika Severné Macedónsko (Republika Severna Makedonija), či skrátene Severné Macedónsko. Dohodu musia ratifikovať parlamenty oboch krajín. K oficiálnej zmene názvu Macedónska by malo dôjsť až po plánovanom referende na jeseň tohto roka. Ak by občania v plebiscite nový názov schválili, malo by dôjsť aj k úprave macedónskej ústavy. Keby sa tak nestalo, v krajine by sa mali uskutočniť predčasné parlamentné voľby, ktoré budú súčasne akýmsi referendom.

Spor medzi Macedónskom a Gréckom pretrvával od rozpadu bývalej Juhoslávie. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (v macedónčine Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom historického severogréckeho regiónu (v starogréčtine Makedoniá). Atény to dávali do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje a namietali, že Macedónsko tým uzurpuje staroveké a antické grécke dedičstvo. Vyriešenie sporu je podmienkou prípadného vstupu Macedónska do Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.