Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Našla sa jedna z čiernych skriniek havarovaného čínskeho lietadla

Na snímke zverejnenej agentúrou Sin-chua News Agency záchranári pátrajú na mieste havárie lietadla neďaleko mesta Wu-čou na juhu Číny v okrese Tcheng-sien v utorok 22. marca 2022. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AP nebolo možné určiť, o ktorú z čiernych skriniek ide, pretože nájdená skrinka bola vážne poškodená.

Peking 23. marca (TASR) - Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC) v stredu oznámil, že sa našla jedna z dvoch čiernych skriniek z lietadla spoločnosti China Eastern, ktoré sa v pondelok zrútilo so 132 ľuďmi na palube. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Nájdenie záznamníka letu MU5735 spoločnosti China Eastern potvrdil hovorca CAAC.

Lietadlá Boeing 737-800 sú vybavené dvoma záznamníkmi letových údajov. Jeden je umiestnený v kabíne pre pasažierov a nahráva letové údaje, druhý je v pilotnej kabíne, kde nahráva rozhovory pilotov.

"V súčasnosti nie je jasné, či ide o záznamník letových údajov alebo nahrávač hlasov v kokpite," uviedol Mao Jen-feng z CAAC pre čínske štátne médiá.

Podľa agentúry AP nebolo možné určiť, o ktorú z čiernych skriniek ide, pretože nájdená skrinka bola vážne poškodená.

Lietadlo spoločnosti China Eastern smerujúce z čínskeho mesta Kchun-ming do mesta Kuang-čou sa zrútilo v pondelok neďaleko mesta Wu-čou na juhu Číny. V čase nehody sa na jeho palube nachádzalo 132 ľudí. Letecká spoločnosť oficiálne priznala, že pri nehode zahynul istý počet ľudí, doteraz však nevyhlásila, že nehodu neprežil nikto.

V prípade, že nikto neprežil, pôjde o najtragickejšiu leteckú nehodu v Číne za uplynulé tri desaťročia. Čína má pritom povesť krajiny s mimoriadne bezpečnou leteckou dopravu.