Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nasledujúce kolo sýrskych rozhovorov v Moskve bude do mesiaca

Sýrsky prezident Bašár Asad (vpravo), ktorý navštívil na Veľkonočnú nedeľu kresťanské pútnické mesto Malúla pri libanonských hraniciach Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes Kadrí Džamíl, účastník tohtotýždňových konzultácií v ruskej metropole.

Moskva 30. januára (TASR) - Nasledujúce stretnutie niektorých predstaviteľov sýrskej opozície a vlády prezidenta Bašára Asada v Moskve sa bude konať približne do mesiaca. Oznámil to dnes Kadrí Džamíl, účastník tohtotýždňových konzultácií v ruskej metropole.

Moskovské prvé kolo rozhovorov, ktoré sa skončilo vo štvrtok, nepredstavuje žiadny prelom, pretože sa ho nezúčastnila hlavná sýrska politická opozícia - západom podporovaná Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl. Navyše, na stretnutí chýbali aj kľúčové povstalecké skupiny bojujúce v Sýrii.

"Hlavné je, že sa tento proces začal,"
vyhlásil na tlačovej konferencii v Moskve Džamíl, člen opozície, ktorú Asadova vláda toleruje. Džamíl bol v rokoch 2012-2013 vicepremiérom, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

V závere rokovaní, zameraných na ukončenie štvorročného vojnového konfliktu v Sýrii, ruský sprostredkovateľ Vitalij Naumkin predstavil "Moskovské zásady" - zoznam bodov, ktoré podľa jeho slov vo všeobecnosti schválili delegácie sýrskej vlády a opozície.

Desaťbodový zoznam sa zväčša zhoduje s postojom Moskvy ku konfliktu, v ktorom už zahynulo vyše 200.000 ľudí. Konflikt sa začal začiatkom roka 2011 ako pokojné protesty proti prezidentovi Asadovi, ale tie potom skĺzli do vojny, v ktorej hlavné slovo medzi protiasadovskými silami majú radikálni islamisti.

"Dúfali sme v lepšie výsledky, než sme nakoniec dosiahli. Ale veľmi dôležité je, že sa vytvárajú lepšie podmienky pre pokračovanie ženevského procesu," povedal Madžíd Habbu z opozičného Národného koordinačného výboru na adresu mierových rozhovorov, ktoré začiatkom minulého roka uviazli.

"Moskovské zásady" okrem iného obsahujú boj proti terorizmu v Sýrii, ale opozícia v nich nevyzýva na prepustenie politických väzňov ani na vyriešenie problému unesených či nezvestných osôb.

Šéf delegácie sýrskej vlády Bašár Džaafarí po rokovaniach v Moskve uviedol, že členovia opozície neprišli s jednotným postojom.

Moskva je dlhodobým spojencom Asada, ktorého vláda označuje mnohých svojich odporcov za teroristov.

Rusko tvrdí, že boj proti terorizmu musí byť v Sýrii najvyššou prioritou. Rusko vyzvalo opozíciu, aby za týmto účelom spojila svoje sily s Asadom, a kritizovalo Washington, že odmieta spolupracovať s Damaskom pri náletoch na pozície Islamského štátu (IS).

Sýrski opoziční predstavitelia, ktorí odmietli účasť na stretnutí v Moskve, ho označujú za pokus podporiť Asada - ako hlavný dôvod svojej neúčasti uviedli práve to, že Rusko podporuje sýrskeho prezidenta. Títo opoziční predstavitelia - západom podporovaná Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl - vysvetlili, že sa budú zúčastňovať iba na takých rozhovoroch, ktoré budú viesť k Asadovmu odstúpeniu.

Tí, čo sa zúčastnili na moskovských rokovaniach, sa v podstate dohodli, že boj proti Islamskému štátu a ďalším extrémistickým skupinám v Sýrii je prvoradý a že o Asadovom osude sa rozhodne neskôr.