Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NATO a Švédsko začali v Severnom mori protiponorkové námorné cvičenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na protiponorkovom cvičení sa okrem lodí zúčastňujú aj štyri vojenské ponorky vrátane jednej zo Švédska.


Brusel 4. mája (TASR) - Severoatlantická aliancia začala dnes v Severnom mori rozsiahly program námorných a protiponorkových cvičení, na ktorom sa zúčastňuje aj Švédsko, ktoré nie je členom NATO.

Na námornom cvičení s názvom "Dynamic Mongoose" (Dynamická cibetka) sa zúčastňujú lode a ponorky z 11 krajín. Zámerom cvičení je simulovať odhalenie a napadnutie ponorky v jednej z najnehostinnejších námorných oblastí, známej pre rýchle morské prúdy a rozoklaným morským dnom s početnými kaňonmi, a tiež simulovať ponorkový útok.

Protiponorkové cvičenia pod taktovkou NATO sa konajú na pozadí napätia medzi alianciou a Ruskom kvôli kríze na Ukrajine a v dôsledku zvýšenej ruskej vojenskej aktivity v blízkosti východného krídla NATO.

Lotyšsko dnes oznámilo, že si všimlo dve ruské vojnové lode a jednu ponorku neďaleko hraníc jeho teritoriálnych vôd v Baltskom mori. Minulý týždeň Litva predložila formálny protest Moskve po opakovaných nájazdoch ruských vojenských lodí do vôd patriacich litovskej hospodárskej zóne v Baltskom mori. Fínsko, ktoré nie je členom NATO, oznámilo, že vo svojich teritoriálnych vodách zaznamenalo ponorku, po ktorej fínske námorníctvo vystrelilo signalizačné granáty ako upozornenie, že ponorku zachytili a musí opustiť oblasť, do ktorej neohlásene prenikla.

Podľa správ NATO sú aktivity ruského námorníctva v tejto oblasti sprevádzané aj leteckými operáciami.

"Rusko má právo na prítomnosť na mori, rovnako ako my (...), avšak incidenty, ktoré sme videli, sú porušením medzinárodných pravidiel, a to je dôvod na obavy," uviedol v tejto súvislosti veliteľ protiponorkového cvičenia, americký admirál Brad Williamson. Admirál, ako uviedla agentúra Reuters, upozornil, že cvičenie v Severnom mori nie je odpoveďou na spomínané ruské akcie, tie však zvýrazňujú význam spojeneckých manévrov.

Na protiponorkovom cvičení sa okrem lodí zúčastňujú aj štyri vojenské ponorky vrátane jednej zo Švédska. Ich úlohou je nepozorovane sa priblížiť k lodiam na hladine a simulovať vojenský útok.