Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Dvaja príslušníci NATO zabití pri útoku v Kábule boli Američania

Afganská polícia kontroluje miesto samovražedného útoku pri policajnej stanici v Kábule Foto: TASR/AP

Útok sa stal pred 09.00 h miestneho času, uviedla hovorkyňa NATO.

Kábul 24. novembra (TASR) - Dvoch amerických vojakov dnes zabili pri útoku v metropole Kábul na východe Afganistanu, keď ich vozidlo zasiahla bomba. Informovali o tom predstavitelia a ďalšie zdroje.

"Išlo o magnetickú bombu," uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra. "Bola buď pripevnená k vozidlu patriacemu cudzincom, alebo bola nastražená a potom odpálená na diaľku," dodal hovorca.

Medzinárodná vojenská koalícia v Afganistane (ISAF) neposkytla podrobnosti o útoku, ale vo vyhlásení uviedla, že v Kábule dnes zahynuli dvaja jej príslušníci.

Západný bezpečnostný zdroj povedal pre tlačovú agentúru Reuters, že obeťami sa stali Američania. Ďalší zdroj uviedol, že o život prišli aj najmenej traja civilisti.

NATO dnes už skôr informovalo o dvoch svojich príslušníkoch zabitých pri útoku v Kábule, ale v súlade s protokolom nezverejnilo ich občianstvo. Útok sa podľa hovorkyne NATO stal pred 09.00 h miestneho času. Bomba mala byť podľa nej pripevnená k bicyklu a odpálená neďaleko zahraničného vojenského konvoja vo východnej časti Kábulu.

Dnešné obete zvýšili počet zahraničných vojakov, zabitých v Afganistane tento mesiac, na tri. Celkový počet mŕtvych medzi zahraničnými príslušníkmi tento rok je 63, v drvivej väčšine ide o Američanov.

Povstalecké skupiny, ktoré vedú vojnu proti afganskej vláde, zameriavajú svoje útoky v posledných týždňoch predovšetkým na vojenské konvoje a komplexy zahraničných misií v Kábule.