Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

NATO chce nové rokovania s Ruskom ešte pred summitom vo Varšave

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov Foto: TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, obratom privítal toto oznámenie, povedal však, že akýkoľvek dialóg musí zahŕňať rešpektovanie záujmov Ruska.

Brusel 20. mája (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) sa bude usilovať o nové stretnutie s Ruskom ešte pred svojím júlovým summitom vo Varšave, a to napriek hlbokým rozporom medzi oboma stranami, povedal dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, obratom privítal toto oznámenie, povedal však, že akýkoľvek dialóg musí zahŕňať rešpektovanie záujmov Ruska.

"Predovšetkým v časoch napätia je dôležité udržať dialóg otvorený a usilovať sa o väčšiu transparentnosť," citovala Stoltenberga tlačová agentúra DPA.

Stoltenberg dnes reportérom povedal, že ministri zahraničných vecí NATO dospeli vo štvrtok "k širokej dohode" o potrebe ďalšieho stretnutia s ruským veľvyslancom Alexandrom Gruškom ešte pred summitom vo Varšave. Ministri sa dohodli na "dvojakom prístupe" k Moskve: budú posilňovať obranu NATO pred tým, čo považujú za narastajúcu ruskú hrozbu, ale súčasne udržiavať otvorené komunikačné kanály s Kremľom.

"Všetci súhlasili, že za súčasnej situácie potrebujeme platformu, ako je Rada NATO-Rusko, v záujme transparentnosti, predvídateľnosti a práce na posilnení mechanizmov redukujúcich riziká, aby sme sa vyhli nebezpečným situáciám, ktoré môžu eskalovať mimo kontrolu," citovala Stoltenberga tlačová agentúra AP.

"Teraz sa pozrieme na formy a praktické záležitosti okolo tohto nového stretnutia," dodal.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera by sa stretnutie mohlo uskutočniť v júni.

Rada NATO-Rusko vznikla v roku 2002, keď boli vzťahy medzi oboma bývalými protivníkmi z čias studenej vojny oveľa lepšie. Minulý mesiac sa táto rada stretla po prvý raz po takmer dvoch rokoch. Stretnutie však neviedlo k prekonaniu súčasných sporov medzi Ruskom a NATO, ktoré viedli k prudkému zhoršeniu vzťahov po ruskej anexii Krymu v roku 2014.

NATO následne prerušilo praktickú spoluprácu s Ruskom.

Predĺženie misie v Afganistane

Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO a partneri aliancie sa dohodli na predĺženie misie Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane po roku 2016. Misia poskytuje výcvik, poradenstvo a podporu afganským bezpečnostným silám a inštitúciám, informovala tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že vojenskí plánovači teraz vypracujú detaily predĺženej misie, vrátane afganských regiónov, ktorých sa bude týkať.

Ministri podľa Stoltenberga posudzovali tiež medzinárodnú finančnú podporu afganskej armády a polície. Predstavitelia NATO dúfajú, že do júla zhromaždia konkrétne záväzky na financovanie tejto činnosti až do roku 2020. Predchádzajúce kolo záväzkov vyprší v roku 2017.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond oznámil, že jeho krajina sa rozhodla pokračovať v poskytovaní príspevku vo výške 70 miliónov libier (90,85 milióna eur) ročne až do roku 2010. A vyjadril nádej, že tým bude inšpirovať ďalších darcov.