Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

NATO chystá rotujúcu mnohonárodnú vojenskú jednotku

Americký minister obrany Ash Carter (v strede) sa rozpráva s nórskou ministerkou obrany Marie Eriksenovou Soreideovou (vľavo) a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (vpravo) počas rokovania Severoatlantickej rady ministrov obrany NATO v Bruseli 10. februára 2016 Foto: TASR/AP

Nová jednotka bude mnohonárodná a bude mať podobu rotujúceho útvaru na území východoeurópskych členov aliancie.

Brusel 10. februára (TASR) - Ministri obrany NATO dnes v rámci prvej časti dvojdňového zasadnutia v Bruseli schválili nové mnohonárodné sily, ktorých úlohou bude posilniť obranu východného krídla aliancie, čiže členských štátov, ktoré sú najviac ohrozované aktivitami Ruska.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg počas tlačovej besedy uviedol, že nová jednotka bude mnohonárodná a bude mať podobu skôr rotujúceho útvaru na území východoeurópskych členov aliancie než podobu stálych vojenských síl.

Stoltenberg spresnil, že príslušné plánovanie ešte len prebieha a vojenskí plánovači rozhodnú o zložení tejto jednotky v priebehu jari.

"Mnohonárodné zloženie novej jednotky je jasným signálom, že pre NATO bude útok na jedného spojenca útokom na celú alianciu," povedal v závere Stoltenberg.