Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

NATO hlási prudký nárast ruských vojenských letov

Ruská stíhačka SU-27 Foto: TASR/AP

Hovorca Jay Janzen povedal, že štyri skupiny zložené zo strategických bombardérov Tu-95, stíhačiek MiG-31 a ďalších ruských strojov uskutočnili rozsiahle manévre v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Brusel 29. októbra (TASR) - Severoatlantická aliancia dnes informovala o "neobvykle" prudkom zvýšení letov ruských vojenských lietadiel nad Čiernym, Baltským a Severným morom a Atlantickým oceánom v uplynulých dvoch dňoch.

Hovorca NATO Jay Janzen podľa agentúry AP povedal, že štyri skupiny zložené zo strategických bombardérov Tu-95, stíhačiek MiG-31 a ďalších ruských strojov uskutočnili rozsiahle manévre v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Proti nim vzlietli nórske, britské, portugalské, nemecké, dánske a turecké lietadlá, ako aj stroje nečlenských štátov NATO: fínske a švédske. K incidentom podľa Janzena nedošlo, niektoré ruské lietadlá sledovali ešte dnes popoludní.

Podľa predstaviteľov aliancie jej piloti vzlietli a sledovali tento rok ruské lietadlá vo vyše 100 prípadoch - trikrát viac než v roku 2013.