Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Spojenci z NATO dnes schválili koncepciu misie v Afganistane

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. FOTO TASR/AP

Cieľom misie bude výcvik, poradenstvo a pomoc afganským silám.

Brusel 5. júna (TASR) - Ministri obrany NATO dnes na stretnutí v Bruseli schválili koncepciu novej misie aliancie, ktorá zostane v Afganistane po roku 2014, keď sa tam skončia bojové operácie medzinárodných síl. Rozhodla o tom, bude pôsobiť z piatich centier, umiestnených v hlavnom meste Kábule a na severe, juhu, východe a západe Afganistanu.

"Práve sme schválili podrobnú koncepciu našej nebojovej misie v Afganistane," informoval generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po rokovaní ministrov s tým, že táto koncepcia umožní vojenským expertom vypracovať v nadchádzajúcich mesiacoch podrobný plán.

Americký minister obrany Chuck Hagel uviedol, že USA prevezmú vedenie centier misie na východe a juhu krajiny a Nemecko a Taliansko na západe a severe. Turecko podľa jeho slov naznačilo, že zvažuje dohľad nad aktivitami centra v Kábule.

Nová misia bude nebojová

Členovia NATO a ich partneri, ktorí s nimi pôsobia v misii Medzinárodných bezpečnostných asistenčných síl (ISAF) a zaviazali sa pokračovať v činnosti po roku 2014, musia teraz rozhodnúť o počtoch vojakov novej misie. Treba vypracovať aj jej rozpočet.

"Nová misia nebude premenovaný ISAF. Bude to iná, výrazne menšia operácia. Jej cieľom bude výcvik, poradenstvo a pomoc afganským silám - nie ich nahrádzanie," zdôraznil Rasmussen. Povedal tiež, že súčasťou novej misie budú sily aliancie na ochranu jej inštruktorov.

Na dnešnom zasadnutí ministrov obrany NATO sa zúčastnili zástupcovia 50 krajín, ktoré prispeli silami do ISAF, spoločne s partnermi z Kábulu, informovala tlačová agentúra DPA.