Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Severoatlantická aliancia neuznáva víkendové voľby na Kryme

Muž vhadzuje svoje hlasovacie lístky v regionálnych a komunálnych voľbách v Sevestopole 14. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Šéf NATO uviedol, že ruskú anexiu Krymu aliancia považuje za nezákonnú a nelegitímnu.

Brusel 16. septembra (TASR) - Severoatlantická aliancia neuznáva voľby, ktoré sa konali 14. septembra na Kryme, uvádza sa v dnešnom vyhlásení generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

"NATO neuznáva voľby zo 14. septembra v Autonómnej republike Krym na Ukrajine," citovala z vyhlásenia Rasmussena agentúra Interfax-Ukrajina.

Šéf NATO uviedol, že ruskú anexiu Krymu aliancia považuje za nezákonnú a nelegitímnu. Moskvu odsúdil za "úmyselnú destabilizáciu východnej Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom".

"Sme jednotní v podpore zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," dodal Rasmussen.

Podľa agentúry RIA Novosti sa po nedeľňajších voľbách dostali do 75-členného krymského parlamentu dve strany - Jednotné Rusko so 70 a Liberálnodemokratická strana Ruska s piatimi mandátmi. Volebná účasť dosiahla takmer 54 percent.

Voľby rôznej úrovne sa v nedeľu konali vo všetkých oblastiach Ruska okrem autonómnej republiky Ingušsko. Voliči rozhodovali o 30 gubernátoroch, 14 regionálnych parlamentoch, troch starostoch a tisícoch mestských zastupiteľstiev.