Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

NATO očakáva pokles výdavkov na obranu v porovnaní s rokom 2014

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR

Severoatlantická aliancia očakáva, že celkové výdavky jej členských krajín na obranu budú tento rok nižšie než v roku 2014, informovala dnes agentúra AP.

Brusel 22. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia očakáva, že celkové výdavky jej členských krajín na obranu budú tento rok nižšie než v roku 2014, informovala dnes agentúra AP.

Americký prezident Barack Obama a ďalší najvyšší predstavitelia členských krajín NATO sa vlani na jeseň zaviazali zvýšiť výdavky na obranu svojich krajín časom na dve percentá hrubého domáceho produktu. Avšak generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes povedal, že iba päť krajín dosiahne v roku 2015 tento cieľ: USA, Británia, Grécko, Poľsko a Estónsko.

Povedal, že stúpať by mali výdavky na obranu aj v 18 ďalších krajinách, ale očakáva, že celkové výdavky aliancie budú v roku 2015 naďalej klesať.

Stoltenberg uviedol, že túto záležitosť nadnesie na nadchádzajúcom stretnutí ministrov obrany NATO neskôr tento týždeň. NATO "nemôže vystačiť s menej (peniazmi) donekonečna" zdôraznil.