Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

NATO označilo útok Iránu na Izrael za eskaláciu

Izraelská vojenská námorná loď hliadkuje v Stredozemnom mori pri pobreží Hadery v Izraeli v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia sa takýmto vyhlásením pridala k predstaviteľom Európskej únie, Kanady, Nemecka a ďalších krajín, ktoré už taktiež nočný útok odsúdili.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 14. apríla (TASR) - Severoatlantická aliancia v nedeľu taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za "eskaláciu" napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Odsudzujeme nočnú eskaláciu zo strany Iránu, vyzývame na zdržanlivosť a pozorne sledujeme vývoj situácie. Je nevyhnutné, aby sa konflikt na Blízkom východe nevymkol spod kontroly," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Severoatlantická aliancia sa takýmto vyhlásením pridala k predstaviteľom Európskej únie, Kanady, Nemecka a ďalších krajín, ktoré už taktiež nočný útok odsúdili. Rusko, Čína, Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie. Zúčastnené strany zároveň svetoví lídri vyzývajú na zachovanie zdržanlivosti.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a spojencom podarilo sa zostreliť až 99 percent z nich. Teherán uviedol, že išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.