Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko zvyšuje počet vojakov pri hranici s Ukrajinou

Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia v polovici júla odhadla, že Rusko má pri hranici s Ukrajinou 10.000-12.000 vojakov.

Priština 30. júla (TASR) - Počet ruských vojenských jednotiek a výzbroje pri hranici s Ukrajinou rastie a v súčasnosti sa tam nachádza už "o dosť viac než 12.000" vojakov, uviedol dnes vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe generál Philip Breedlove.

"Sledujeme, ako presúvajú materiál z centrálneho vojenského okruhu v Rusku do Rostovskej oblasti, kde ho zostavujú, potom sa zhromažďujú, cvičia a presúvajú k hranici a vidíme ich cez hranicu," povedal Breedlove novinárom na letisku v Prištine po návšteve vojakov NATO v Kosove. Citovala ho agentúra Reuters.

Severoatlantická aliancia v polovici júla odhadla, že Rusko má pri hranici s Ukrajinou 10.000-12.000 vojakov. Začiatkom roka ich tam bolo ešte okolo 40.000, veľkú väčšinu z nich neskôr stiahli - v polovici júna ich bolo pri hranici menej než tisíc. Odvtedy však začala Moskva svoju vojenskú prítomnosť opäť posilňovať.

Americký veľvyslanec pri NATO Douglas Lute minulý piatok uviedol, že Rusko má v súčasnosti na hranici s Ukrajinou sústredených približne 15.000 vojakov.