Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

NATO svoje protiraketové systémy kvôli Rusku neobmedzí

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval minulý týždeň Severnú Kóreu na ukončenie svojho balistického a raketového programu.

Brusel 12. januára (TASR) - Členovia Severoatlantickej aliancie nemôžu pristúpiť na požiadavky Ruska, aby obmedzili svoje protiraketové systémy, a to pre hrozbu zo strany Severnej Kórey. Uviedol to dnes predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA.

"Nebudeme súhlasiť s obmedzením našich systémov, pretože potrebujeme byť pružní, aby sme mohli reagovať na dynamickú a vyvíjajúcu sa hrozbu," povedal novinárom v bruselskej centrále NATO tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia Frank Rose, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Severná Kórea má veľké množstvo balistických rakiet a často ich testuje," argumentoval Rose. Dodal, že Severná Kórea by už teraz mohla zasiahnuť Južnú Kóreu a väčšinu Japonska a teoreticky tiež USA.

Severná Kórea minulú stredu oznámila úspešný test vodíkovej bomby, čo môže v prípade potvrdenia týchto tvrdení znamenať posilnenie jej schopnosti zaútočiť na Soul alebo Tokio. Washington na slová Pchjongjangu zareagoval potvrdením záväzku posilnenia protiraketovej obrany, proti ktorej vystupuje Moskva.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval minulý týždeň Severnú Kóreu na ukončenie svojho balistického a raketového programu.

Obrana NATO proti balistickým raketám, ktorá je v prevádzke od roku 2010, je zdrojom napätia medzi alianciou a Ruskom. NATO však trvá na tom, že tento systém nie je zameraný proti Moskve. Väčšina raketových štítov NATO je rozmiestnená na území USA, v roku 2012 však aliancia rozhodla o rozšírení týchto zariadení aj do Európy.