Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

NATO víta predĺženie platnosti novej zmluvy START

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dokumente sa píše, že aj keď Spojené štáty zaangažovali Rusko takým spôsobom, ktorý podporuje kolektívne záujmy spojencov, NATO bude aj naďalej pozorne vnímať výzvy, ktoré predstavuje Rusko.

Brusel 3. februára (TASR) - Severoatlantická rada (NAC), najvyšší rozhodovací a konzultačný orgán Severoatlantickej aliancie, v stredu privítala dohodu medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou o predĺžení platnosti novej zmluvy START o päť rokov.

V tlačovej správe NATO sa zdôrazňuje, že spojenci z 30-člennej Aliancie sa domnievajú, že nová zmluva prispieva k medzinárodnej stabilite, pričom vyjadrili silnú podporu pre jej ďalšie vykonávanie, ako aj včasný a aktívny dialóg o spôsoboch zlepšenia strategickej stability.

"Spojenci sú aj naďalej kolektívne odhodlaní dodržiavať existujúce dohody a záväzky o odzbrojení, kontrole zbraní a ich nešírení. Podporujeme ďalšie rokovania o kontrole zbraní s cieľom zlepšiť bezpečnosť Aliancie pri zohľadnení prevládajúceho medzinárodného bezpečnostného prostredia. Spojenci považujú predĺženie zmluvy za začiatok a nie koniec úsilia zameraného na riešenie jadrových hrozieb, ako aj nových a vznikajúcich výziev pre strategickú stabilitu," uvádza sa vo vyhlásení Severoatlantickej rady.

V dokumente sa píše, že aj keď Spojené štáty zaangažovali Rusko takým spôsobom, ktorý podporuje kolektívne záujmy spojencov, NATO bude aj naďalej pozorne vnímať výzvy, ktoré predstavuje Rusko. "Budeme úzko spolupracovať na riešení agresívnych krokov Ruska, ktoré predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť," uvádza sa v stanovisku NAC.