Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

NATO vymenovalo nového civilného veľvyslanca pre Afganistan

Maurits R. Jochems Foto: nato.int

Maurits R. Jochems, ktorý momentálne zastupuje záujmy Holandska v Estónsku, svoju novú funkciu v Kábule prevezme v októbri tohto roku.

Brusel 7. augusta (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) dnes oznámila, že ustanoví holandského kariérneho diplomata za nového vedúceho civilného zastúpenia aliancie v Afganistane. Holandský veľvyslanec Maurits R. Jochems nahradí v tejto funkcii britského diplomata Simona Gassa.

Vedúci civilného zastúpenia NATO je plne akreditovaný pri afganskej vláde a v úlohe veľvyslanca reprezentuje v Kábule politické záujmy NATO.

Jochems, ktorý momentálne zastupuje záujmy Holandska v Estónsku, svoju novú funkciu v Kábule prevezme v októbri tohto roku. S pôsobením v Afganistane už má skúsenosti, keďže v roku 2008 pôsobil ako dočasný vedúci civilného zastúpenia aliancie v tejto krajine.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v stanovisku pre médiá uviedol, že výmena na tomto poste prichádza v kľúčovom období pre alianciu, keď jednotky NATO odovzdávajú ďalšie a ďalšie územné oblasti pod správu afganských bezpečnostných síl.