Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

NATO zmení termín stretnutia, aby prišiel aj minister Tillerson

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník NATO Stoltenberg povedal, že sa stretol s Tillersonom a dohodli sa, že ich pracovníci nájdu alternatívny termín, ktorý bude vyhovovať všetkým 28 členom bezpečnostnej aliancie.

Washington 23. marca (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril presvedčenie, že sa polročné stretnutie ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie podarí presunúť na taký termín, aby sa ho mohol zúčastniť aj americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

Stoltenberg povedal, že sa stretol s Tillersonom v stredu a dohodli sa, že ich pracovníci nájdu alternatívny termín, ktorý bude vyhovovať všetkým 28 členom bezpečnostnej aliancie.

"Toto je plánovacia záležitosť a takúto vec je možné vyriešiť. Preto som si absolútne istý, že dokážeme nájsť dátum, ktorý bude prijateľný pre všetkých, aby sme tam mali všetkých ministrov," povedal v interview pre tlačovú agentúru AP.

Stoltenberg sa vyjadril na okraj washingtonského stretnutia zástupcov 68-člennej koalície bojujúcej s Islamským štátom.

Washington tento týždeň avízoval, že sa Tillerson nezúčastní na aprílovej ministerskej schôdzke NATO v Bruseli a že krátko nato plánuje navštíviť Moskvu. To vyvolalo u niektorých európskych predstaviteľov obavy, či bude vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa rešpektovať svoje záväzky voči NATO.

Americké ministerstvo zahraničných vecí nepovedalo, čo presne má Tillerson v čase plánovaného bruselského stretnutia na programe. Očakáva sa však, že prezident Trump bude približne v tom čase hostiť čínskeho prezident Si Ťin-pchinga.

Trump počas svojej predvolebnej kampane kritizoval "zastarané" NATO a spojencov, ktorí podľa neho neplatia dostatočne za svoju obranu. Odkedy sa však ujal úradu, vysiela podľa Stoltenberga "jasnú správu" o záväzku USA voči NATO. Šéf NATO povedal, že Trump súhlasil s potrebou zvýšiť výdavky na obranu v Európe a Kanade i s posilnením príspevkov na boj s terorizmom.

Stoltenberg uviedol, že bude hovoriť s Trumpom o tom, s čím by mohlo NATO viac pomáhať, keď sa stretnú 12. apríla v Bielom dome a tiež na schôdzke hláv štátov krajín NATO 25. mája v Bruseli, na ktorej sa americký prezident zúčastní.