Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NATO zruší akreditáciu siedmich členov ruskej misie

Na snímke Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Ide o reakciu na útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ku ktorému došlo začiatkom marca v anglickom meste Salisbury.

Brusel 27. marca (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) zruší akreditáciu siedmich pracovníkov ruskej misie pri NATO a zamietne žiadosť ruskej vlády o udelenie akreditácie troch ďalších. Povedal to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Uviedol pritom, že ide o reakciu na útok na bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, ku ktorému došlo začiatkom marca v anglickom meste Salisbury.

Celkový počet zástupcov ruskej misie pri NATO sa tak zníži na dvadsať, teda o tretinu. Podľa Stoltenberga, ktorého citovala agentúra DPA, ide o "cenu a dôsledky" správania sa Moskvy.

Na bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

V reakcii na otravu Skripaľa vyhostili členské štáty EÚ, Kanada, USA, Ukrajina a niektoré ďalšie európske krajiny vyše 140 ruských diplomatov. Moskva zodpovednosť za útok poprela a Britániu obvinila z šírenia protiruskej propagandy.