Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

NATO zvažuje kvôli Tillersonovi zmenu termínu aprílových rokovaní

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Americký šéf diplomacie R. Tillerson má v apríli na programe návštevu Moskvy, čo medzi spojencami v aliancii vyvoláva otázky o prioritách Bieleho domu.

Brusel 22. marca (TASR) - Predstavitelia NATO zvažujú zmenu termínu rokovaní ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie, ktoré by sa mali konať 5. a 6. apríla v Bruseli. Informáciu dnes vo Washingtone potvrdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Šéf aliancie pripustil, že hlavným dôvodom presunu rokovaní diplomatov je snaha, aby sa na ministerskej konferencii mohol zúčastniť aj nový americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

V utorok ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že Tillerson sa začiatkom apríla nemôže zúčastniť na rokovaniach svojich rezortných kolegov v Bruseli. Namiesto neho by mal do Bruselu odcestovať kariérny diplomat a ministrov zástupca Tom Shannon, ktorý na ministerstve riadi agendu politických záležitostí.

Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti upozornila, že Tillerson má v apríli na programe návštevu Moskvy, čo medzi spojencami v aliancii vyvoláva otázky o prioritách Bieleho domu.

"To nie je dobré," uviedol na svojom účte na Twitteri bývalý americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul. "Tillerson musí prísť najprv do Bruselu, ešte pred Moskvou," spresnil diplomat.

Stoltenberg, ktorý sa vo Washingtone zúčastňuje na zasadnutí krajín medzinárodnej koalície bojujúcej proti Islamskému štátu a proti terorizmu, v rozhovore pre nórsku rozhlasovú stanicu NRK spresnil, že Tillersonova účasť na ministerskej konferencii v Bruseli "je dôležitá pre NATO a je dôležitá pre Spojené štáty".

Generálny tajomník NATO má dnes naplánované stretnutie s Tillersonom, v rámci ktorého by ho mal informovať o novom termíne bruselských rokovaní. Na protiteroristicky zameranej akcii vo Washingtone sú aj ministri zahraničných vecí väčšiny členských krajín NATO.