Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

NATO zaregistrovalo zvýšený počet ruských tankov na Ukrajine

Jens Stoltenberg informuje v Bruseli o hromadení ruských vojenských síl na východe Ukrajiny Foto: TASR/AP

Šéf Severoatlantickej aliancie zopakoval výzvu, aby Moskva stiahla svoje sily z Ukrajiny.

Brusel 21. januára (TASR) - Severoatlantická aliancia zaregistrovala na východe Ukrajiny väčší počet ruských tankov, delostreleckých systémov a ďalších ťažkých zbraní, oznámil dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Aliancia podľa neho monitorovala ruské jednotky na Ukrajine niekoľko mesiacov a nedávno zaznamenala vyšší počet výzbroje. Stoltenberg sa odmietol vyjadriť ku konkrétnemu počtu ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters.



Šéf NATO zopakoval výzvu, aby Moskva stiahla svoje sily z Ukrajiny. Tiež zdôraznil, že NATO je pripravené brániť svojich členov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose konštatoval, že Rusko má na Ukrajine 9000 vojakov, ktorí majú k dispozícii rôzne ťažké zbrane vrátane tankov a delostreleckých systémov.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes na podobné obvinenia reagoval slovami, že ich treba podložiť dôkazmi. "Počuli sme už veľa o príleve ruských vojakov a zbraní. A zakaždým odpovedám, že ak niekto hovorí s takou istotou, potom by mal predložiť nejaké fakty. Avšak nikto nie je schopný alebo ochotný predložiť nám fakty," citovala Lavrova agentúra TASS.

Brzezinski: Stabilitu v Európe posilnia len kontingenty NATO v Pobaltí
Washington 21. januára (TASR) - Spojené štáty by mali pracovať na tom, aby sa zabránilo konfliktným americkým a ruským záujmom v Európe presiahnuť do ďalších oblastí spoločného záujmu, uviedol dnes bývalý poradca pre národnú bezpečnosť USA Zbigniew Brzezinski počas zasadania senátneho výboru pre ozbrojené sily.

"Mali by sme sa snažiť vyhnúť zovšeobecňovaniu súčasného konfliktu v Európe ako celosvetovej kolízie s Ruskom... Je v záujme Ameriky aj Ruska, aby sa eskalujúce násilie na Blízkom východe nevymklo z rúk," citoval Brzezinského spravodajský server Sputnik.

Brzezinski obhajoval spoluprácu medzi USA, Ruskom a Čínou vo veci posilnenia stability na Blízkom východe, zároveň dôrazne vyzval USA a NATO, aby podnikli kroky smerom k "posilneniu regionálnej odstrašujúcej sily" v Európe.

Argumentoval, že jedinou cestou na posilnenie regionálnej stability v Európe je "rozmiestniť teraz v pobaltských štátoch pohotovostné kontingenty NATO, aj z USA".

Konkrétne vyzval na okamžité preskupenie vojenského vybavenia USA v rámci NATO v Poľsku. Poznamenal, že takéto nasadenie nebude hrozbou pre Moskvu vzhľadom na jeho "obmedzený rozsah".