Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zomrel posledný z 29 Navahov, ktorí počas vojny vytvorili Kód Navajo

Chester Nez Foto: TASR/AP

Počas 2. svetovej vojny využívalo unikátny šifrovací jazyk asi 400 rádiotelegrafistov na posielaní správ z bojísk. Jazyk Navahov nemal písomnú formu a mimo kmeňa ho poznalo do 30 ľudí.

Albuquerque 5. júna (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel v stredu v Novom Mexiku posledných z 29 Američanov, indiánov z kmeňa Navahov, ktorí vyvinuli nerozlúštiteľný šifrovací jazyk Kód Navajo a pomohli tak spojeneckým silám vyhrať druhú svetovú vojnu.

Chester Nez bol posledným žijúcim Navahom zo skupiny, ktorú naverbovala americká námorná pechota, aby vytvorili na základe svojho indiánskeho jazyka šifrovací kód, ktorý by Japonci nerozlúštili.

Jeho úmrtie na zlyhanie obličiek oznámil jeho syn Michael Nez s tým, že otec zomrel u nich doma v Albuquerque, pokojne v spánku. "Bol posledným z veľkej éry, veľkej časti dejín," citovala syna agentúra Reuters.

Počas druhej svetovej vojny využívalo unikátny šifrovací jazyk asi 400 rádiotelegrafistov na posielaní správ z bojísk. Jazykom Navahov sa vtedy hovorilo iba na americkom juhozápade, nemal písomnú formu a mimo kmeňa ho poznalo do 30 ľudí.

Prvá skupina príslušníkov Navahov v San Diegu v roku 1942, ktorí vytvorili na základe svojho indiánskeho jazyka šifrovací kód.
Foto: TASR/AP


Ich prácu vyzdvihol v roku 2002 film Windtalkers.

Prezident navajského národa, Ben Shelly, povedal, že na pamiatku zosnulého Neza nariadil stiahnuť vlajky na pol žrde.

Vlani v novembri americké centrum veteránov ocenilo Neza za hrdinstvo, udelilo mu za jeho služby ocenenie Aude Murphy Award.

"Bol som veľmi pyšný, že hoci Japonci robili všetko možné, aby kód rozlúštili, nikdy sa im to nepodarilo," povedal vtedy Nez v rozhovore pre noviny Stars and Stripes.

Pôvodná skupina 29 Navahov slúžila v šiestich divíziách vojenského námorníctva a 13 z nich počas vojny padli.

Očakáva sa, že Neza pochovajú na národnom cintoríne v Santa Fe na budúci týždeň.