Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Navaľná označila Medvedeva za naničhodníka

Fotografia Alexeja Navaľného. Foto: TASR/AP

Začiatkom tohto týždňa - tri dni po Navaľného smrti - Julija Navaľná oznámila svoj vstup do politiky a vyhlásila, že jej manžel bol zabitý na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva 22. februára (TASR) - Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom sa vo štvrtok ohradila voči výrokom ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý v rozhovore pre ruské médiá vyhlásil, že Julija Navaľná po smrti svojho manžela vraj chodí "celá šťastná", lebo celé roky čakala iba na toto.

Navaľná v statuse na sieti X vyzvala svojich prívržencov, aby sa ju ani nepokúšali brániť pred Medvedevom a jeho statusmi, lebo "to za to nestojí". Napísala, že ruské vedenie "tohto naničhodníka" ľuďom naschvál podsúva, aby si "mali na kom vypustiť paru".

Navaľná reagovala na obsah časti rozhovoru s Medvedevom pre ruské štátne médiá, v ktorý zverejnili vo štvrtok a v ktorom tento exprezident, expremiér a námestník tajomníka ruskej Rady bezpečnosti okrem iného hovoril o smrti Alexeja Navaľného.

"Pozrite sa na usmievajúcu sa šťastnú tvár vdovy Navaľného. Vyzerá, ako by celé tie roky čakala práve na toto - aby sa ona sama mohla pustiť do politiky," vyhlásil Medvedev, pričom pripomenul, že Navaľná začiatkom tohto týždňa oznámila, že bude pokračovať v politickej práci svojho manžela. "Je to smutné," komentoval Medvedev.

Začiatkom tohto týždňa - tri dni po Navaľného smrti - Julija Navaľná oznámila svoj vstup do politiky a vyhlásila, že jej manžel bol zabitý na príkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Zdôraznila, že "presne vie, prečo" sa to stalo.

Následne sa Navaľná v Bruseli stretla s vedením Európskej únie a vyzval vedenie EÚ, aby neuznalo výsledky nadchádzajúcich prezidentských volieb v Rusku.

Navaľného tím pred niekoľkými rokmi na internete zverejnil film o majetkových pomeroch Dmitrija Medvedeva nazvaný Pre vás žiadny Dimon. Film obsahuje zistenia investigatívneho tímu FBK o nehnuteľnostiach, jachtách a vinohradoch Medvedeva a jeho rodiny v Rusku i v zahraničí, ktoré podľa FBK nadobudol nelegálnym spôsobom.

Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri.

Navaľného zadržali a vzali do väzby v januári 2021 - v deň jeho návratu návrate z Nemecka, kde sa zotavoval po otrave nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ten to poprel. Príčina Navaľného smrti je stále nejasná; jeho rodine bránia v prístupe k telu i jeho pochovaniu.