Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Navaľného spojenec prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin vedie zasadnutie vlády, na ktorom s zúčastnili aj noví členovia kabinetu v Moskve v utorok 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Navaľného označil za skvelého človeka, inšpiratívnu osobnosť, skutočného hrdinu a veľmi schopného politického lídra, ktorého nemožno nahradiť.

Londýn 18. mája (TASR) - Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V rozhovore pre BBC odvysielanom v sobotu to prisľúbil napriek tomu, že ho nedávno napadli pred jeho domom, píše TASR podľa agentúry AFP.

"Navaľnyj nás požiadal, aby sme sa nikdy nevzdávali a pokračovali v našej práci. Aby sme porazili Putina a vybudovali krásne Rusko budúcnosti," povedal v prvom televíznom rozhovore od marcového útoku kladivom v Litve.

Navaľného označil za skvelého človeka, inšpiratívnu osobnosť, skutočného hrdinu a veľmi schopného politického lídra, ktorého nemožno nahradiť. Úlohou opozičného hnutia je podľa neho teraz podporiť Navaľného manželku Juliju ako svoju novú líderku.

Volkov uviedol, že počas marcového útoku mu niekto rozbil okno auta a nastriekal mu do očí slzný plyn a potom ho udrel kladivom. Navaľného spojenci zdieľali fotografie, na ktorých vidieť jeho zranenia vrátane monokla, červenej škvrny na čele a krvácajúcich rán na nohe.

Alexej Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore v obci Charp na severe západnej Sibíri. Podľa oficiálnej verzie zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného spolupracovníci sa domnievajú, že bol zavraždený.