Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj po vynesení rozsudku vyzval Rusov, aby neprestávali vzdorovať

Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj (v strede) na zhromaždení v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Nútia vás, aby ste sa vzdali vášho Ruska bez boja v prospech zradcov, zlodejov a darebákov, ktorí sa chopili moci... Nestraťte vôľu vzdorovať, vyzval ruských občanov.

Moskva 4. augusta (TASR) - Väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj vyzval v piatok Rusov, aby ďalej vzdorovali Kremľu. V ten istý deň ho ruský súd odsúdil na 19 rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Chcú zastrašiť vás, nie mňa, a zbaviť vás vôle vzdorovať,"
uviedol Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

"Nútia vás, aby ste sa vzdali vášho Ruska bez boja v prospech zradcov, zlodejov a darebákov, ktorí sa chopili moci... Nestraťte vôľu vzdorovať," vyzval ruských občanov.

Dodal, že nezáleží na tom, na ako dlho bude odsúdený. "Ako mnohí ďalší politickí väzni, dobre rozumiem, že mám doživotie," cituje Navaľného stanica Sky News. Jeho doživotie sa bude podľa jeho slov merať dĺžkou jeho života alebo dĺžkou "života" súčasného ruského režimu.

Súd v Moskve odsúdil v piatok Navaľného na 19 rokov väzenia pre obvinenia spojené s extrémizmom. Ide už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil lídrovi opozície.

Navaľnyj dokázal usporiadať zatiaľ najväčšie protesty proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Dlhoročný trest si má odpykať v trestaneckej kolónii so špeciálnym režimom, kam posielajú najhorších zločincov vrátane teroristov a sériových vrahov, píše AFP.

O mimoriadne tvrdom treste rozhodol ruský súd v čase rozsiahleho zásahu úradov voči disidentom počas pretrvávajúcej invázie Ruska na Ukrajine.