Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj vyzval Francúzov, aby vo voľbách hlasovali za Macrona

Alexej Navaľnyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský opozičný politik bol vraj šokovaný z informácie, že Le Penovej strana dostala pôžičku vo výške deväť miliónov eur od povestnej Putinovej práčky peňazí – Prvej česko-ruskej banky.

Moskva 20. apríla (TASR) - Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v stredu vyzval francúzskych voličov, aby v druhom kole prezidentských volieb podporili úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona. Zároveň obvinil krajne pravicovú politickú stranu Národné združenie opozičnej kandidátky Marine Le Penovej z väzieb na ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Bez váhania vyzývam obyvateľov Francúzska, aby 24. apríla hlasovali za Emmanuela Macrona," napísal Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Twitter. Ruský opozičný politik bol vraj šokovaný z informácie, že Le Penovej strana dostala pôžičku vo výške deväť miliónov eur od "povestnej Putinovej práčky peňazí" – Prvej česko-ruskej banky. "Toto je korupcia. Toto je predaj politického vplyvu Putinovi," dodal Navaľnyj.

Ruský súd v roku 2014 uznal Navaľného za vinného zo sprenevery v ruskej pobočke francúzskej spoločnosti Yves Rocher a udelil mu podmienečný triapolročný trest. V auguste 2020 bol otrávený a strávil niekoľko mesiacov zotavovaním sa v Berlíne. V januári 2021 bol pri pokuse o návrat do Ruska zatknutý. Súd mu následne nariadil odpykať si uvedený trest v trestaneckej kolónii.

V marci tohto roku odsúdil moskovský súd Navaľného za podvod a pohŕdanie súdom. Opozičný politik si trest odňatia slobody v trvaní deväť rokov v tejto veci odpykáva súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher.