Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Navracsics:Maďarsko je v otázke fondov EÚ pripravené na dohodu od júna

Na archívnej snímke Tibor Navracsics. Foto: TASR Pavel Neubauer

Uvoľnenie 13 miliárd eur na podporu súdržnosti môže podľa denníka Financial Time zabezpečiť, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán podporil navýšenie rozpočtu EÚ pre poskytovanie pomoci Ukrajine.

Budapešť 3. októbra (TASR) - Maďarská vláda je v otázke uvoľnenia zmrazených fondov Európskej únie pripravená na dohodu už od júna. Vyhlásil to v utorok maďarský minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v reakcii na článok denníka Financial Time (FT). Podľa FT môže EÚ do konca novembra rozmraziť časť eurofondov pre Maďarsko. S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Uvoľnenie 13 miliárd eur na podporu súdržnosti môže podľa FT zabezpečiť, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán podporil navýšenie rozpočtu EÚ pre poskytovanie pomoci Ukrajine.

Navracsics pripomenul, že parlament v Budapešti ešte v máji prijal balík justičných zákonov, ktorý sa podľa pripomienok Európskej komisie (EK) zaoberal riešením kritických otázok v súdnictve. Konštatoval tiež, že sa podnikli kroky na riešenie problémov vo verejnom obstarávaní.

Podľa slov maďarského ministra Budapešť splnila všetky podmienky stanovené EK, pričom Orbánova vláda dokázala pri rokovaniach dosiahnuť kompromisy.

FT podotýka, že uvoľnenie prostriedkov zmrazených od minulého decembra by bolo pre Orbána víťazstvom. Ten totiž vyhlásil, že neprispeje k zvýšeniu rozpočtu EÚ, kým Budapešť nebude mať prístup k fondom EÚ určeným pre Maďarsko.

Maďarsko zaviedlo v máji reformy súdnictva v reakcii na požiadavky Bruselu, ktoré by EK umožnili uvoľniť 13 miliárd eur, čo je vyše polovica zmrazených celkovo 22 miliárd eur, píše FT. Denník cituje hovorcu EK Stefana de Keersmaeckera, podľa ktorého Brusel 26. septembra písomne požiadal maďarskú vládu o "objasnenie" niektorých detailov reforiem. "Hneď ako Maďarsko odpovie na tieto otázky, Komisia bude pokračovať v hodnotení," dodal hovorca.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)