Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Návrh českého zákona o hazarde by mohol ohroziť slobodu internetu

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Prevádzkovateľ internetu bude musieť podľa zákona vypnúť stránku, ktorú úradníci ministerstva umiestnia na zoznam nepovolených internetových hier.

Praha 1. októbra (TASR) - Proti návrhu zákona o hazardných hrách, ktorým sa aktuálne zaoberá česká Snemovňa reprezentantov, ostro protestuje Združenie pre internetový rozvoj (SPIR). Informoval o tom dnes server Novinky.cz.

Podľa argumentov tohto združenia prípadné schválenie vládneho návrhu povedie k zásadnému ohrozeniu slobody internetu. Dáva totiž ministerstvu financií neobmedzenú právomoc zablokovať prístup k akejkoľvek internetovej stránke, na ktorej bude podľa názoru úradníkov prevádzkovaná nepovolená internetová hra. V prípade schválenia sa SPIR plánuje obrátiť na súd.

Súčasťou rezortom predloženého a vládou schváleného zákona o hazardných hrách je blokačný paragraf 82, ktorý hovorí, že prevádzkovateľ internetu bude musieť vypnúť stránku, ktorú úradníci ministerstva umiestnia na zoznam nepovolených internetových hier.

"SPIR plne podporuje úsilie o účinnú reguláciu sektoru lotérií a hazardných hier. Považujeme však za neprípustné zavádzať pre tento účel neadekvátne a podľa nášho názoru i neústavné prostriedky, ktoré budú predstavovať bezprecedentný zásah do slobody internetu, navyše na základe obyčajného rozhodnutia orgánov štátnej správy," uviedol predseda SPIR Ján Simkanič.

Hlavný problém vidí Simkanič v tom, že ministerstvo, vedené šéfom ANO Andrejom Babišom, ustanovením paragrafu 82 návrhu zákona získa neobmedzenú moc "zablokovať prístup k akejkoľvek internetovej stránke".

"Ministerstvo si týmto uzurpuje právo cenzurovať internetový obsah a likvidačným spôsobom zakročiť proti akémukoľvek internetovému subjektu - výklad toho, čo je nepovolenou hrou má totiž opäť podliehať iba ministerstvu bez akejkoľvek kontroly," varoval Simkanič.

Prípadné súdne preskúmanie a súdny verdikt už v mnohých prípadoch nezmení nič na skutočnosti, že dlhodobo zablokovaný web medzitým skrachuje. Simkanič zdôraznil, že v prípade schválenia návrhu je SPIR pripravené brániť slobodu internetu až pred českým Ústavným súdom.

Už pri prvých zmienkach o novom zákone poskytovatelia internetu a politickí oponenti Novinkám hovorili o tom, že ide o protiústavnú snahu ministerstva stať sa najvyšším cenzorom internetu v Česku. Krok ministerstva financií naopak vítajú českí prevádzkovatelia internetových hier, ktorí by si tak mohli odstrániť nelegálnu a zahraničnú konkurenciu.

"Ten zákon urobí z ministerstva financií veľkého brata, pretože aby mohol uplatňovať blokačný paragraf, bude musieť vidieť do našich počítačov," povedal Právu poslanec TOP 09 Jan Farský.

Pred štyrmi rokmi bol podľa Noviniek Farský medzi poslancami, ktorí pripravovali nový lotériový zákon, v ktorom sa počítalo s podobným blokačným paragrafom. Ale po tom, čo sa proti postavila odborná verejnosť a prevádzkovatelia internetu, návrh stiahol. Podľa vlastných slov si uvedomil, že ide o ľahko zneužiteľný nástroj, ktorý by dostali úradníci.

Združenie pre internetový rozvoj združuje široké spektrum významných subjektov českej internetovej ekonomiky od poskytovateľov obsahu až po telekomunikačné spoločnosti. Medzi jeho členov patria napríklad Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tlačová kancelária (ČTK).