Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsko prisľúbilo podporu Kube na ceste k otvorenosti a rozvoju

Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) podáva ruku kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi v Elyzejskom paláci v Paríži 1. februára 2016. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sa dohodli okrem iného na užšej spolupráci v sfére cestovného ruchu, v oblasti železníc a sfére korektného obchodu.

Paríž 1. februára (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande prisľúbil dnes večer v Paríži najvyššiemu kubánskemu predstaviteľovi Raúlovi Castrovi podporu na ceste smerujúcej k väčšej otvorenosti a rozvoju tohto karibského ostrova. Súčasne vyzval na ukončenie amerického obchodného embarga voči Kube.

"Vážime si francúzske vedenie za jeho podporu pri formovaní novej éry vzťahov medzi Európskou úniou a Kubou," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Castro.

Obe krajiny sa dohodli okrem iného na užšej spolupráci v sfére cestovného ruchu, v oblasti železníc a sfére korektného obchodu. Francúzsko prisľúbilo investovať časť kubánskych podlžností do svojich ekonomických projektov v ostrovnej krajine. Až 212 miliónov eur z celkovej sumy 530 miliónov eur by sa malo za týmto účelom dostať do špeciálneho fondu.

Kubánsky líder pricestoval do francúzskej metropoly už v sobotu, prvé dva dni mal však naplánovaný výlučne súkromný program a dvojdňovú oficiálnu návštevu krajiny začal dnes.

V programe kubánskej delegácie figuruje aj stretnutie s poprednými francúzskymi podnikateľmi a tiež s generálnou riaditeľkou organizácie UNESCO Irinou Bokovovou.

Návšteva Francúzska je prvou oficiálnou Castrovou cestou do Európy od roku 2006, kedy po svojom staršom bratovi prebral prezidentský úrad. Súčasne je prvou návštevou kubánskeho prezidenta vo Francúzsku od roku 1995. Dochádza k nej len dva mesiace po dosiahnutí prelomovej dohody, v rámci ktorej parížsky klub veriteľských krajín odpustil Kube úroky po lehote splatnosti vo výške 8,5 miliardy dolárov výmenou za sľub, že Havana do pol druha roka splatí rozvinutým krajinám 2,6 miliardy dolárov pôžičiek. Rokovanie veriteľov viedlo Francúzsko, ktorému Kuba dlhuje štyri miliardy dolárov na pôžičkách po lehote splatnosti.

Dohodu uvítali obe strany ako zásadný krok k tomu, aby si Kuba otvorila cestu k medzinárodným pôžičkám, ku ktorým pre omeškané dlhy nemala prístup.