Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Návšteva pápeža v Libanone sa napriek násiliu uskutoční podľa plánu

Foto: TASR/AP

Papamobil je už na ceste do Libanonu.

Rím/Bejrút 20. augusta (TASR) - Pápež Benedikt XVI. napriek stupňujúcim sa nábožensky motivovaným násilnostiam v Libanone navštívi túto krajinu podľa plánu v dňoch 14.-16. septembra. Informovala o tom dnes Svätá stolica.

"Prípravy na návštevu pokračujú bez akýchkoľvek neistôt zo strany Vatikánu," uviedol pápežov hovorca Federico Lombardi. Tiež oznámil, že papamobil je už na ceste do Libanonu.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa počas návštevy blízkovýchodnej krajiny stretne s prezidentom Michelom Sulajmánom, premiérom Nadžíbom Míkátím a predsedom parlamentu Nabím Barrím, ako aj s predstaviteľmi kresťanských cirkví a moslimskými duchovnými.

Vlna únosov prevažne Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou vo svojej krajine, ktoré má na svedomí mocný klan šiitských militantov v Libanone, napojených na hnutie Hizballáh, vyvolala obavy z možného rozšírenia sýrskeho konfliktu do Libanonu. Únos najmenej 20 cudzincov, najmä Sýrčanov, bol odvetou za zajatie Libanončana, ktorého zadržiavajú povstalci v Sýrii. Protivládni vzbúrenci zadržiavajú v Sýrii i viacerých ďalších Libanončanov a Iráncov. Teherán i libanonské hnutie Hizballáh totiž podporujú režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Libanon má za sebou krvavú občiansku vojnu z rokov 1975-1990.