Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin je za vytvorenie spoločného frontu proti terorizmu

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Putin dnes v Kremli pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil s tradičným posolstvom o stave krajiny, ktoré sa začalo minútou ticha za ruských vojakov padlých v Sýrii.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes vyslovil za vytvorenie "spoločného frontu na boj s terorizmom". Vysvetlil, že nie je v silách jednej krajiny poraziť terorizmus.

Putin dnes v Kremli pred poslancami Federálneho zhromaždenia vystúpil s tradičným posolstvom o stave krajiny, ktoré sa začalo minútou ticha za ruských vojakov padlých v Sýrii.

V prvej časti posolstva sa venoval boji s terorizmom, keď vyhlásil, že "každá krajina musí potvrdiť svoju solidaritu v boji s teroristami nie slovami, ale činmi".

Ďalej uviedol, že Rusko v boji s terorizmom zaujíma líderskú pozíciu. Zdôraznil, že Rusko musí zlikvidovať teroristov ďaleko od svojich hraníc. Teroristov v Sýrii pritom označil za hlavnú hrozbu pre Rusko.

Podľa Putina nesmie dochádzať k žiadnym pokusom kryť ich a spolupracovať s nimi. V tejto súvislosti spomenul Turecko, o ktorom Rusko tvrdí, že obchoduje s extrémistickou organizáciou Islamský štát a nakupuje od nej ropu. "Nesmieme pripustiť žiadny zločinecký, krvavý biznis s terorizmom," zdôraznil. Putin vyhlásil, že "neslobodno uplatňovať dvojité štandardy na teror alebo využívať teroristické skupiny na vlastné ciele", čo bola podľa agentúry Reuters zjavne výzva adresovaná západným štátom.

V súvislosti s nedávnym incidentom, keď turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér, Putin uviedol, že Rusko je pripravené spolupracovať s Tureckom v regionálnych záležitostiach, ale upozornil, že Turecko "oľutuje" to, čo spáchalo. Súčasne však podčiarkol, že Rusko sa "nechystá rinčať zbraňami". Turecké vedenie podľa neho nesie "priamu zodpovednosť za smrť našich vojakov v Sýrii". "Vždy to budeme považovať za zradu," vyhlásil Putin a dodal, že "len Alah vie, prečo to vlastne urobili".

Očakáva sa, že okrem zahraničnopolitickým tém sa Putin bude podrobne venovať aj vnútropolitickým problémom, najmä v oblasti ekonomiky.

Prejav v priamom prenose vysielajú hlavné ruké televízie. Priamo v Georgijevskej sále moskovského Kremľa ho okrem poslancov Štátnej dumy a Rady federácie sledujú aj ruskí a zahraniční novinári, diplomati a ďalší hostia.


Putin priznal, že situácia v ekonomike je zložitá, ale nie kritická



Ruský prezident Vladimir Putin dnes upozornil, že západné sankcie uvalené na Rusko môžu platiť ešte dlho. Uviedol, že Rusko musí byť na túto situáciu pripravené.

V posolstve k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia, ktoré predniesol dnes v Kremli, priznal, že situácia v ekonomike je "zložitá, ale nie kritická", pričom upozornil, že sa prejavujú pozitívne trendy.

Nariadil, aby sa pre Fond na rozvoj priemyslu vyčlenilo dodatočných 20 miliárd rubľov. Uviedol, že najväčšie problémy sú v ľahkom a stavebnom priemysle. Súčasne však konštatoval, že napriek problémom Rusko má šancu preniknúť medzi prvými na celosvetový trh s high-tech technológiami.

Vyslovil predpoklad, že "zmenou štruktúry ekonomiky môžeme vyriešiť hlavné problémy v hospodárstve a spoločnosti". Za neprípustný označil vyčkávací postoj: "Keď nič nezmeníme, nebudeme pripravení na dlhé obdobie nízkych cien ropy a sankcií".

Ekonomické sankcie uvalil Západ na Rusko v súvislosti s vývojom na Ukrajine.

Pokiaľ ide o ekonomiku, Putin navrhol vytvoriť jednotný mechanizmus pre výber daní a ciel. Zdôraznil tiež, že je nutné pripraviť vyrovnaný rozpočet na rok 2016, keď deficit by podľa neho nemal prevýšiť tri percentá HDP.

Prízvukoval, že sloboda podnikania je nevyhnutnou podmienkou pre ekonomický rozvoj. Vyhlásil, že do júla očakáva opatrenia vedúce k zníženiu zbytočnej kontroly podnikania zo strany štátu. Podľa neho Rusko víta zahraničných investorov a snaží sa im vytvárať priaznivé podmienky pre ich pôsobenie na ruskom trhu.

Uviedol, že v záujme transparentnosti musia priame štátne dotácie ísť len štátnu pokladnicu. Za nutné označil aj poskytovanie podpory ľuďom s nízkymi príjmami a zdravotne postihnutým.

Osobitne sa Putin vo svojom prejave venoval rozvoju ekonomiky na Ďalekom východe. Za prioritu označil rozvoj mesta Komsomoľsk na Amure.

Pokiaľ ide o poľnohospodárstvo, Putin sa poďakoval všetkým zamestnancom tohto rezortu a prisľúbil im podporu. Vyhlásil, že Rusko by sa mohlo stať najväčším svetovým dodávateľom zdravých potravín.

Súčasne však okrem iného navrhol, aby tým, ktorí nechcú obrábať poľnohospodársku pôdu, boli tieto pozemky skonfiškované a následne predané na aukcii. Nariadil vláde, aby v krátkom čase pripravila príslušný zákon.