Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

NDR a NSR sa pred 28 rokmi zjednotili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Od roku 1991 si Nemecko štátnym sviatkom pripomína každý rok Deň nemeckej jednoty.

Berlín 2. októbra (TASR) - Pred 28 rokmi, 3. októbra 1990, sa bývalá Nemecká demokratická republika (NDR) a bývalá Nemecká spolková republika (NSR) zjednotili. Po tomto kroku v Európe vznikol obnovený štát - Nemecko. Od roku 1991 si Nemecko štátnym sviatkom pripomína každý rok Deň nemeckej jednoty.

Ešte začiatkom roku 1989 si takmer nikto v NDR ani NSR nepomyslel, že 40. výročie vzniku NDR v októbri sa stane jej posledným v histórii. Rovnako nikto nečakal, že Berlínsky múr padne tak skoro a dva rozdelené štáty - NDR a NSR - sa znovu zjednotia, aby vzniklo jednotné Nemecko.

Rozdelenie Nemecka bolo výsledkom druhej svetovej vojny (1939-45). V západných okupačných zónach (okupovali USA, Veľká Británia, Francúzsko) vyhlásili 7. septembra 1949 NSR, o mesiac neskôr 7. októbra 1949 vo východnej zóne okupovanej vtedajším Sovietskym zväzom (ZSSR) vznikla NDR. Symbolom rozdelenia sa stal Berlínsky múr, ktorý bol vybudovaný v rozdelenom Berlíne v auguste 1961.

Symbol rozdelenia Nemecka, Berlínsky múr, padol 9. novembra 1989. Občania bývalej NDR v júli 1989 začali masovo utekať cez iné štáty - Maďarsko, Poľsko, ČSSR - na veľvyslanectvá NSR. Ďalší, ktorí ostali v NDR, začali požadovať od predstaviteľov moci zásadné reformy, ktoré však vtedajší východonemecký režim nemohol akceptovať, lebo by inak spôsobil vlastný pád.

Napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam sa napokon socialistická NDR v priebehu niekoľkých mesiacov zrútila ako domček z karát, píše spravodajský portál deutschland.de.

Desať mesiacov po páde Berlínskeho múru, 12. septembra 1990, bola podpísaná Zmluva 2+4, ktorá otvorila cestu k zjednoteniu Nemecka. Umožnila to dohoda medzi vtedajším ZSSR, USA, Francúzskom a Veľkou Britániou a dvoma nemeckými štátmi.

Ešte predtým vtedajší nemecký spolkový kancelár Helmut Kohl (1930-2017) v júli 1990 získal od vtedajšieho najvyššieho straníckeho a štátneho predstaviteľa ZSSR Michaila Gorbačova súhlas na zjednotenie. Zmluva 2+4, ktorú podpísali ministri zahraničných vecí dotyčných krajín v Moskve, upravovala zmenu hraníc a štatút budúceho zjednoteného Nemecka.

K zjednoteniu došlo 3. októbra 1990 pristúpením piatich nových spolkových krajín k NSR. V ten deň totiž parlament NDR (Volkskammer) odsúhlasil článok 23 Ústavy NSR o pripojení Brandenburska, Meklenburska-Pomoranska, Saska-Anhaltska, Saska a Durínska k Nemeckej spolkovej republike.