Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nečas obhájil post lídra ODS

Petr Nečas Foto: TASR/AP

Nečas porazil presvedčivo na kongrese strany "rebela" Ivana Fuksa, jeho jediného súpera o predsednícky post.

Praha 4. novembra (TASR) - Delegáti kongresu českej Občianskej demokratickej strany (ODS) potvrdili dnes vo funkcii straníckeho lídra premiéra Petra Nečasa.

Doterajšieho predsedu ODS podporilo v tajnom hlasovaní v prvom kole 351 z 592 delegátov, zatiaľ čo jeho jediného súpera Ivana Fuksu len 178, informoval spravodajský server iDNES.cz.

"Považujem to za silný mandát. Bude ale nesmierne dôležité, aký tím vo vedení kongres namixuje," povedal novinárom Nečas po skončení hlasovania. Delegáti budú ešte dnes hlasovať o nových podpredsedoch ODS.

Bývalý minister poľnohospodárstva Fuksa, ktorý predložil svoju kandidatúru až v priebehu kongresu, patrí k šiestim rebelujúcim poslancom ODS, odmietajúcim podporiť kľúčový vládny daňový balíček.

Prípravy kongresu, ktorý prebiehal od soboty na výstavisku v Brne, sprevádzalo vnútrostranícke napätie po volebnom fiasku občianskych demokratov v krajských a senátnych voľbách. Poznačili ho tiež spory súvisiace s neschopnosťou vedenia ODS dosiahnuť konsenzus ohľadne kontroverzne vnímaného daňového balíka s rebelujúcimi členmi poslaneckého klubu.

Nečasa na post predsedu ODS aj na ďalšie volebné obdobie nominovalo desať z celkovo 14 krajských organizácií, takže pozorovatelia jeho zvolenie považovali za pravdepodobné.