Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Necestujte do Ankary a Istanbulu, vyzýva český minister

Na snímke ľudia sa zhromaždili na hlavnom námestí Kizilay v tureckej Ankare počas protestu proti pokusu o vojenský prevrat v Turecku 16. júla 2016. Foto: TASR/AP

V ostatných regiónoch majú byť ľudia maximálne obozretní, povedal Zaorálek po dnešnom rokovaní krízového štábu.

Praha 16. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí ČR nemá hlásenú žiadnu nehodu či zranenie českého občana pri pokuse o vojenský prevrat v Turecku. Evakuáciu zatiaľ nechystá, ale v prípade potreby pošle letecký špeciál, oznámil dnes šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Neodporúča teraz cestovať do hlavného mesta Ankara, do Istanbulu a juhovýchodného Turecka. Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.

V ostatných regiónoch majú byť ľudia maximálne obozretní, povedal Zaorálek po dnešnom rokovaní krízového štábu.

Situácia v prímorských letoviskách je podľa neho pokojná, ale v krajine je naďalej napätá atmosféra a treba sledovať aktuálny vývoj udalostí.

V Turecku sa nachádza okolo 7000 Čechov a podľa doterajších informácií diplomatov sú všetci v poriadku. Ak sa však situácia zhorší, čo Zaorálek zatiaľ nepokladá za pravdepodobné, ČR pošle do Turecka vojenský špeciál. Lietadlo môže vzlietnuť do dvoch hodín, dodal minister.

Na české úrady sa obrátilo so žiadosťou o pomoc okolo 100 Čechov najmä z Ankary a Istanbulu, dôvodom boli predovšetkým problémy s dopravným spojením, napísal portál Novinky.cz.

Ministerstvo zahraničných vecí už skôr vyzvalo turistov v Turecku na opatrnosť a odporučilo radšej nevychádzať z ubytovacích zariadení.