Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Neďaleko lode v Červenom mori došlo k výbuchu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Kapitán lode nahlásil, že k explózii došlo juhozápadne od jemenského prístavu Salíf, uviedla UKMTO s tým, že okolnosti udalosti preveruje koalícia vedená Spojenými štátmi.

Dubaj 11. marca (TASR) - Neďaleko lode plaviacej sa v Červenom mori neďaleko pobrežia Jemenu bolo v pondelok počuť výbuch, oznámila Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Loď i jej posádka sú však v bezpečí, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

Kapitán lode nahlásil, že k explózii došlo juhozápadne od jemenského prístavu Salíf, uviedla UKMTO s tým, že okolnosti udalosti preveruje koalícia vedená Spojenými štátmi.

Súkromná bezpečnostná Ambrey taktiež uviedla, že o incidente vie, pričom vyslovila predpoklad, že výbuch mohla spôsobiť raketa.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia však od novembra podnikajú útoky na lode v Červenom mori, pričom tvrdia, že tak robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Húsíovia tvrdia, že sa útokmi snažia vyvíjať tlak na Izrael, aby vojnu ukončil, no ich terče nemajú často nič spoločné s konfliktom v Gaze.

Minulý týždeň si raketový útok húsíov, ktorý zasiahol plavidlo v Adenskom zálive, vyžiadal aj prvé obete na životoch. V dôsledku útoku totiž zomreli traja členovia posádky obchodnej lode a ostatní ju museli opustiť.

Spojené štáty a ich spojenci podnikajú od januára aj odvetné údery na ciele húsíov v Jemene, ktorí však napriek tomu pokračujú v útokoch na medzinárodnú námornú dopravu. Za legitímne ciele pritom považujú nielen lode, ktoré majú nejakú spojitosť s Izraelom, ale aj americké a britské plavidlá.