Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri zrážke vlakov neďaleko Viedne sa zranilo 12 ľudí

Na snímke z videozáznamu sú prevrátené vagóny jedného z vlakov, ktoré sa zrazili na železničnej stanici v rakúskom Krizendorfe pri Viedni 22. decembra 2017. Podľa informácii utrpelo zranenia okolo 15 ľudí. Vlaky sa zrazili bočne. Foto: TASR/AP

Viacerí cestujúci uviazli v prevrátených vozňoch a hasiči sa ich pokúšajú vyslobodiť.

Klosterneuburg 22. decembra (TASR) - Na železničnej stanici v dolnorakúskej obci Kritzendorf ležiacej neďaleko Viedne sa v piatok okolo 18.00 h so zatiaľ neznámych príčin zrazili dva osobné vlaky. Zranenia pritom utrpelo 12 ľudí, z toho štyria stredne ťažké, informovala agentúra APA s odvolaním sa na Červený kríž a Rakúske spolkové železnice (ÖBB).

"Rýchlovlak S40 sa na štvorkoľajovom úseku bočne zrazil s vlakom REX (regionálny expres). Najmenej dva dvojpodlažné vozne regionálneho vlaku sa pritom prevrátili," povedal pre denník Österreich hovorca Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Roman Hahslinger. Dodal, že v oboch vlakoch sa viezlo asi 150 cestujúcich.

Viacerí pasažieri uviazli v prevrátených vozňoch a hasiči ich museli vyslobodzovať.

Oba vlaky smerovali do Viedne. Úplne nová súprava CityJet na linke S40 vychádzala z Kritzendorfu, zatiaľ čo regionálny expres tam prichádzal z Kremsu, ale v Kritzendorfe nezastavoval. Keďže vlaky sa zrazili v oblasti stanice, ministerstvo dopravy predpokladá ľudský faktor ako príčinu nehody.

Na snímke vykoľajená lokomotíva jedného z vlakov , ktoré sa zrazili na železničnej stanici v rakúskom Krizendorfe pri Viedni 22. decembra 2017.
Foto: TASR/AP


Podľa denníka Österreich sú možné dve verzie: buď rušňovodič regionálneho expresu prehliadol signál, alebo sa vlak S40 pohol skôr.

Kvôli nehode medzi stanicami Kritzendorf a Klosterneuburg-Weidling dočasne nepremávajú žiadne vlaky a medzi stanicami St.Andrä-Wördern a Klosterneuburg-Weidling bola zavedená náhradná doprava.

V uplynulom období sa stalo niekoľko prípadov, že rušňovodiči prehliadli signály, preto ÖBB v lete predstavil plán opatrení, aby sa tomu zabránilo, napísal denník Kurier.