Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Pri nehode autobusu v Španielsku zahynulo 13 študentiek

Záchranári zasahujú na mieste nehody výletného autobusu, ku ktorej došlo v nedeľu 20. marca 2016 na severovýchode Španielska, keď preplnený autobus narazil do iného vozidla a prevrátil sa. Pri nehode zahynulo najmenej 14 ľudí Foto: TASR/AP

V autobuse cestovala aj študentka zo Slovenska. Pri havárii bola zranená, momentálne je v nemocničnom ošetrení a nie je v ohrození života.

Tarragona 20. marca (TASR) - Trinásť ľudí zahynulo a najmenej 43 utrpelo zranenia pri nehode výletného autobusu, ku ktorej došlo dnes ráno na severovýchode Španielska neďaleko prístavného mesta Tarragona, ležiaceho približne 80 kilometrov južne od katalánskej metropoly Barcelona. Informovala o tom agentúra DPA.



Autobus podľa aktualizovaných informácií denníka El País viezol 61 účastníkov študentského výmenného programu Erasmus vracajúcich sa do Barcelony z osláv sviatku Las Fallas, ktorý sa na počesť svätého Jozefa konal v dňoch 12.-19. marca v meste Valencia. Všetci mŕtvi sú ženy.





Cestujúci pochádzali podľa katalánskych záchranárov z Bulharska, Českej republiky, Fínska, Francúzska, Holandska, Írska, Japonska, Maďarska, Nemecka, Nového Zélandu, Nórska, palestínskych území, Peru, Poľska, Švajčiarska Švédska, Ukrajiny, Veľkej Británie a Talianska.

Všetko nasvedčuje tomu, že nehodu na diaľnici AP-7 zapríčinila chyba vodiča, povedal katalánsky minister vnútra Jordi Jané. Podľa neho autobus najprv vybočil k pravému okraju cesty. Vodič následne strhol volant, takže autobus prešiel do protismeru, kde sa zrazil s osobným automobilom a prevrátil sa na bok. Dvaja ľudia v aute boli zranení, vodič autobusu utrpel iba ľahké zranenia. V krvi mu nezistili alkohol ani drogy.

Organizátori exkurzie prenajali podľa katalánskej televízie TV3 celkom päť autobusov; havarované vozidlo išlo v kolóne ako posledné.

Španielsky kráľ Filip VI. a kráľovná Letizia vyslovili rodinám obetí svoju sústrasť. Katalánsky premiér Carles Puigdemont vyhlásil dvojdňový smútok.

Pri havárii bola zranená aj slovenská študentka

V autobuse, ktorý dnes ráno havaroval v Španielsku, cestovala aj študentka zo Slovenska. TASR to potvrdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

"Pri havárii bola zranená Slovenka, momentálne je v nemocničnom ošetrení a nie je v ohrození života," povedal hovorca rezortu Peter Stano.


Pri nehode výletného autobusu, ku ktorej došlo dnes ráno na severovýchode Španielska neďaleko prístavného mesta Tarragona, ležiaceho približne 80 kilometrov južne od katalánskej metropoly Barcelona, zahynulo 13 ľudí a 43 utrpelo zranenia.


Josep Roncero, starosta neďalekej dediny Freginals, rozhlasovej stanici RAC1 povedal, že na tomto úseku diaľnice sa stali dopravné nehody aj v minulosti.

V novembri 2014 zahynulo na juhovýchode Španielska pri obci Venta de Olivia v regióne Murcia 14 ľudí po tom, ako autobus zišiel z cesty a zrútil sa po svahu. Ďalších 41 osôb utrpelo zranenia. Autobus viezol prevažne mladých ľudí z náboženského podujatia v Madride a havaroval len 60 kilometrov pred cieľom, dedinou Bullas.