Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nelson Mandela po liečbe zápalu pľúc už dýcha bez ťažkostí

Nelson Mandela Foto: TASR/AP Photo

Mandela počas svojho 27-ročného boja proti rasistickej vláde v JAR ochorel na tuberkulózu. Problémy s pľúcami ho trápia opakovane.

Johannesburg 30. marca (TASR) - Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela (94), ktorého hospitalizovali v stredu večer v nemocnici s príznakmi zápalu pľúc, sa úspešne zotavuje a dýcha už bez ťažkostí.

Oznámil to dnes úrad prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Jacoba Zumu s tým, že niekdajší vodca boja proti apartheidu zostáva v nemocnici na pozorovaní.

Mandela počas svojho 27-ročného boja proti rasistickej vláde v JAR ochorel na tuberkulózu. Problémy s pľúcami ho trápia opakovane.

Exprezidenta naposledy prijali do nemocnice v Pretórii 9. marca, avšak na druhý deň ho prepustili. Podľa vládneho komuniké išlo len o plánovanú kontrolu jeho zdravotného stavu, pričom lekári konštatovali, že sa mu darí dobre.

Na klinike v Pretórii strávil laureát Nobelovej ceny za mier vlani v decembri takmer tri týždne, keď trpel pľúcnou infekciou a podrobil sa operácii žlčových kameňov. Išlo o Mandelov najdlhší pobyt v nemocnici od roku 1990, keď ho prepustili z dlhoročného väzenia.